m e & u

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, November 20, 2013

Laman Grill Chef Zubir


Aku kenal Chef Zubir nie dari masterchef la..mmg xtau la chef2 yg xmasuk tv kn. sbb aku bkn pegi carik chef tuk masak ape yg aku nk mkn. xmampu lg camtu. mula tau tentang laman grill pun dalam masterchef. tapi memula igt ada kt shah alam je. rupanya kt kajang pun ada. mmg cantik sgt la kene dkt ngn aku. klu takat kl aku gagah jugak pegi bile merayap ke kl 2. tp shah alam klu xde pape yg urgent mmg xkn pegi la.

So 3 minggu lps (haaa, nie mmg cite dh berhabuk)kami pegi la 3 berank tuk dinner. smpi sana dalam jam 7.30 mcm tu. xrmi org lg.

nie la kedainyer. Lokasi dekat dgn tol sg. chua kajang silk. tepi jalan je dh boleh nmpk. Dekat dgn kedai makanan Cibiuk. 

Masuk je dalam aku mcm terpegun. tetiba xtau mane nk duduk.hahahaah.punya byk tempat kosong boleh xtau nk duduk mane. cantik sgt. simple yet elegant. mmg deco dia sgt cantik. korang tgk gambar2 kt bwh nie.



 yg buat aku lagi tertarik n tenang je kt dalam tu adalah...LAGU YANG DIPASANG. nasyid. seriusly ko xpyh susah2 nk psg lagu mat saleh. lagu anak tempatan or org islam dh cukup. bagi aku tu 1 creativiti. 

ape kitaorg mkn???

nie en suami punya. Air flown australian prime steer grain fed freeman Victoria - rib eye. harga RM53.50 

nie aku punya. yg nie aku igt nama. Australian baby lamb foreshank. RM36.50.

Nie tuk safiyyah. Cabonara. byk anak aku mkn. berbaloi. seronok tgk dia suka. RM22.50

Punya la xsbr dia nk mkn. 

Tiramisu RM14.50

air yang kitaorg amik 2 jenis. orange juice n lime juice. range harga RM8.90 klu xsilap. aku dh lupa.  So total kitaorg kene RM144.80.

My review:
Food : 4 Star out of 5
Enviroment : 4 3/4 star out of 5
Service: 3.5 star out of 5
Waiter / crew : 3.5 star out of 5 (susah senyum)

so korang dh boleh bwk family pegi try. support bisnes orang melayu.

okay daaa...
 

TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD


Aku xtau la korang tau ke x aku keje kt mane? klu yg baca post lama2 tau la aku keje kt Universiti Tenaga Nasional n im still here. So 9 Nov smpi 12 Nov ari tu ada Majlis Konvokesyen. untuk 10 Nov tu ada penerima ijazah kehormat dan Tun Dr. Mahathir adalah penerimanya.

Punya la aku xcited. nie kali kedua aku jumpe dengan beliau. Kali pertama dekat Pavillion awal tahun ari tu. tu pn dlm jarak 100 meter. tapi kali nie jarak aku dgn Tun hanya 5 meter je. punya la dekat. seorang lelaki iaitu staff yang iring beliau je yang jd penghalang aku dgn Tun. eceh...dh mcm BF GF punya cite.

 tengok punya la dekat aku dgn Tun. sempat bertentang mata aku dgn Tun. tp nmpk la dia makin berusia tp xnmpk uzur. Yelah mcm dia kesihatan dia sgt2 dijaga.  

Tun dtg dgn wife dia seperti biasa. Tun Dr. Siti Hasmah. pun cantik n ciri2 isteri orang terpenting Malaysia masih ada n kekal humble mcm dulu. senyum memanjang.

masih maintain bukan...kecik je org nyer. antara benda lain yg aku pndg is Handbag beliau. Channel yg cute itu. hahaha.

Antara 3 generasi Perdana Menteri yang aku dh lahir, aku plg hormat n salute Tun Dr. M. Aku rs dia yang paling dekat ngn rakyat n sangat berkaliber jd PM. Ko tgk la punya dh maju dh beliau usahakn. biasa la klu ada silap sana sini. mcm2 versi yang kita dh dgr ape yang Tun Dr. M buat tp kene tgk ape yang telah dijayakan. sangat maju n membangun Malaysia.

Semoga pemerintahan Malaysia kini masih relevan & mengutamakan kepentingan rakyat dan orang melayu.


Thursday, October 31, 2013

resepi lasagna

Entry yang panjang... 


Resepi tuk buat lasagna nie aku dpt dari kak ana.. one my favorite blogger. rmi dh kenal rasanyer. so popular tp sgt la humble.
 http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/  aku ada derhaka skit2 je dr resepi yang dia buat. hihihih. yg aku derhaka part gravy bolognese tu. yang lain mmg ikut sifu.

bahan bahan yg korg perlukan tuk gravy :

1. bawang merah dipotong dadu (xde gmbr)
2. daging or ayam cincang ramly burger (lg sedap pki daging)
3. Sos prego. (korg boleh tukar pki brand lain. lately nie byk cite psal sos prego nie)
4. Cendawan dalam tin dipotong nipis.

5. tomato biji yang dipotong dadu
6. herb (aku guna italian herb + oregano) oregano mmg sesuai tuk pasta.

step tuk buat gravy:

1. tumis bawang yg dh korang potong dadu sampai naik bau. lepas tu masukkan daging tuk empuk kn.. 


2. masukkan cendawan tuk empukkan skit.

3. masukkan sos prego. kacau rata n biar mendidih.

4. masukkan 2 herb tadi. agak - agak la. jgn byk sgt.

5. tomato yang potong dadu tadi masukkan last skali.


so dh siap dh gravy korang. so move to white sos.
nie bahan - bahan yang korg kene ada tuk white sos. 
1. masak butter, then letak tepung dalam 2 sudu. (xde dalam gambar. bile masuk je tepung korg terus gaul. xnk dia berketul2.)
2. Masukkan susu full krim. lepas tu cont' gaul tuk elak berketul.
3. Masukkan chesdale. aku suka letak byk. br sedap.

 biar mengelegak n dh siap. Sos putih nie klu lg byk n pekat lg sedap la. sbb tu aku letak chesdale byk2. masa ini aku dh xikut dh resepi yg kak ana bg. aku ikut tekak aku je.

so skang step ke tiga. lapisan lasagna

1. korg kene celur skit kepingan lasagna tuk dia lembik skit.


2. korang susun kepingan lasagna dalam dulang. mcm aku buat nie.


3. lepas susun mcm nie korg masukkan gravy bolognese tadi. mcm aku buat nie jugak


4. so penutup 3 lapisan nie is white sos. korg litup kn gravy bolognese nie ngn white sos. mcm aku buat nie jugak.


5. so ko ulang blk step yang sama. letak kepingan lasagna tadi atas white sos n repeat je blk step td smpi la 3 layer. (ikut suka korg la nk bape layer pn sbnrnyer.)

6. bile dh siap n nk bkr kene taburkan cheese nie. aku beli yg 3 jenis campuran cheese. br sedap terbaik n dabooom


comel je tgn itu....ko tabur penuh2. mmg terbaik la. then bakar. dalam 45 minit dh okay sbb sume lapisan tadi dh masak.

bile dh siap ready to eat. amik la pinggan. mmg terbaik. panas- panas makan mmg puas hati walaupun penat buat sbb leceh skit.

mmg terbaik dari ladang. klu ko nk diet jgn cite la nk buat lasagna nie. mmg hancur 18 diet.

selamat mencuba...


okay daaaaa..........


Blueberry muffin instant



ENTRY INI KHAS UNTUK MEREKA YANG XTAHU NK BUAT MUFFIN MCM AKU...

2 hari sebelum raya aidiladha aku terlebih rajin tuk buat muffin. xplan pun. teman ofismate g beli barang tuk dia bake muffin. skali dia amik yg instant. aku pun baca la kt label tu. senang yang amat. aku pun capai tepung muffin tu, aku amik topping muffin tu ngn bekas tuk isi.

berkobar kobar la semangat nk membakar. harap maklum la tangan aku nie klu ko kasi tepung tuk buat kuih or bg bunga sruh gubah mmg xkn jadi ape. tangan keras. ape hasil dia? nnt last skali aku tunjuk. ape bahan - bahan yang senang sgt nie? meh aku tunjuk kt korg..

 nie gambar plastik tepung yg dh dibancuh sume bahan. korg carik je yg kedai dh mix siap2. so senang. klu yang carik kt yummies or makcik (area bangi) mcm nie la packaging dia. yg kertas putih tu cara - cara tuk korang bancuh ngn telor segala. tepung yang aku beli ni 500gram.
nie plak toopping blueberry tuk dimasukkan tengah2 bancuhan tpung tu nnt.
Selain dari 2 bahan kt atas nie korg kene ada telor 4 biji, air 110gram & minyak 140gram.

so korg pukul tepung yg dh siap mix tadi dengan 4 biji telor & air 110gram. pukul tuk dlm 5 minit. lepas dh sebati baru korang masukkan minyak. then pukul lg tuk 1 2 minit. air tu agak2 korg jugak sbnrnyer. klu ikut sukatan sebenar dia sangat pekat n bile dh siap bakar dia keras a bit. so lebihkn skit air. 

bile dh siap bancuh. korg masukkan dalam cup. aku masukkan dulu yang plain. blueberry topping or jem aku letak kt tengah2. letak byk pn xpe. mcm aku nie kedekut. lepas tu tutup ngn skit lg tepung bancuhan tadi.

nie yang aku dh selesai masukkan sume bacuhan dalam cup. masukkan dalam suku cup je. sbb dia akan mengembang. so dh boleh bakar. bakar tuk brape lama??? aku agak2 je sbb aku suka klu dia garing2 skit.

nie masa muffin aku tengah naik or mengembang. ada yg just nice je aku isi. ada jugak yg over. tp sbb tuk makan sendiri so xde mslh punya.

taraaaaa..........dh jadi dh. sedap. banggan giler aku waktu nie. mmg kagum sekejap dgn diri sendiri. walaupun guna instant tp maksudnyer aku leh buat. happy sesangat. lg happy biler benda nie laku kt umah aku. sebab makan garing2 n panas2 mmg terbaik.

Selamat mencuba.

okay daaaaaaaaaaa......

Wednesday, October 30, 2013

W a t e r m a r k


Kalau korg perasan, lately nie gmbr2 aku sume aku letak watermark (mcm la ada org nk copy pun) bkn ape kita xtau sape yg xsuka kita or sape musuh kita. so baik letak watermark. walaupun klu ada org yg lebih pakar dia leh buang watermark tu...

Aku skang dlm dilema ttg watermark nie.. memula buat pki paint. tp mcm payah...nk pki photoshop aku xleh install software tu dlm pc ofis nie. (guna pun time lunch our jer) diaorg block n xleh nk install sesuka ati. Ada la dalm 2 entry aku buat watermark pki paint. leceh mmg leceh la. tetib aku perasan aku ada download 1 software kt hp.

ala software label. mmg senang n memudahkan keje aku. cantik pun cantik. xyah lagi pki paint. mmg senang la. korg tgk je la gmbr2 aku lps nie. aku rs korg lg advanced dr aku ttg software nie. 

tuje nk share sbb dh lama x buat entry. walaupun xtau ada ke yg follow blog nie...


okay daaaa

Thursday, October 17, 2013

Selamat hari raya aidiladha


Dh ari raya ke 3 br nk update n wish hari raya... Apa daa.

bukan ape, xde cite menarik pun. aku xsmpi ati la nk amik gmbr lembu2 yg disembelih tu. diaorg menurut perintah jer..tapi tahun nie ada kelainan skit. pihak masjid kt umah mak aku tu oreder mknan tuk para petugas korban lps solat raya. So since ada anak kecik kitaorg mmg xpegi solat sunat sbb mmg anak2 aku xkn boleh diam. so kitaorg agree tuk terima tempahan tu. gigih pagi2 raya masak ns lemak.

selesai sume urusan bungkus nasi lemak jam 9 pagi. syukur diberi kesempatan untuk menyediakan juadah buat para petugas. Walaupun kami dibayar untuk sajian tu tapi kami menyediakan kan sebaik mungkin & rasa yang sedap seperti mana yg kami inginkan.

So selamat hari raya aidiladha...Semoga raya aidiladha kali ini menjadi titik perubahan untuk kita. Mudah2 an. 

 

Tuesday, October 8, 2013

Husband birthday treat at KL Tower




Meh cni...aku nk cite psal surprise beday lunch utk husband pada bln mei yg lps.

Jgn la buat2 terkejut plak sbb benda lama br nk update ari nie.. aku nie kn tenggelam timbul.

So mmg dh lama aku plan nk pegi mkn kt kl tower nie. tp FYI korg. aku xpenah jejak kaki lg kt KL Tower tu ha. kesian kn. nama je duduk KL tp xpenah smpi sana lg. KLCC tu pn nasib baik dia ada buat mall, klu suria KLCC tu xde pn jwpn dia aku xpenah smpi. So mmg cantik la benday en suami jatuh pada ari sabtu. So aku col restaurant atmosphere 360 tuk booking tpt. aku book for lunch sbb bg aku harga tuk dinner dia xberbaloi.

So sesampainyer kt KL Tower tu trus pegi amik tiket kt concierge yg ada kt bwh tu. so kene beratur tuk naik lif. Ko akan keluar terus dpn restaurant tu. Sbnrnyer aku yg over xcited dari en suami walaupun beday dia. sbb aku mmg xpenah naik lg KL Tower nie.

So bile dh dpt seat sume mkn la puas - puas. aku sarankan kt korg yg nk pegi, better pegi awal so mknan br n xabis. masa aku pegi ari tu mmg ramai org so toward the end lunch time to mknan ada yg abis la.

Bile korg kt dlm restaurant nie korang kene make sure korang alert dgn tempat duduk korg. sbb tempat duduk tu akan bergerak / berpusing 360 darjah. So klu keluar toilet korg tgk meja korg dah xde korg kene la pusing tuk carik blk meja korg.

So lepas mkn anak aku dh mula melasak. dia dh xduduk diam. selamba je dia duduk tepi cermin yg mengadap ke bawah. mmg xgayat.

 

 Aku menunggu bile diaorg nk bwk keluar kek tuk en suami nie. Rupanyer dia akan angkut keluar sume cake tuk org lain jugak at da same time. n diaorg akan psang lagu happy birhtday.


wording nie aku bg masa col tuk buat reservation & request cake. no charge at all.

my mini family.

Seronok la mmg btul2 surpise tuk en suami. Safiyyah bile tgk je lilin sibuk jugak la nk tiup lilin tu. byk kali nyalakan balik lilin tu tuk bg dia tiup. 
ko tgk la si safiyyah tu. aku nie penat pgl sruh dia pandang camera tp hampeh. mama xmenarik mcm cake nie ok...

So bile dh settle kt KL Tower nie kitaorg gerak pegi The Garden tuk collect adiah plak. Since en suami amik membership dengan Braun Buffel so bile time beday akan dapat gift dari diaorg. Kitaorg budjet paling2 pn cash voucher la mcm jusco slalu buat. Rupanyer.....Korang tgk la sendiri gmbr kt bwh nie k.




Okay daaaa......

Crunchy florenta



1st time mkn biskut florenta nie masa rumah staff uniten buat mkn2 ms lunch hour. masa memula mkn nie aku xrasa sedap pn. sbb ada byk kacang. pastu bile staff kt ofis buat biskut nie aku dh rs sdp skit. so aku decide tuk pegi beli n buat sendr. tp nk pegi2 ke yummies kt bangi tu xsempat2. so 1 day staff aku xjd buat biskut nie so dia nk jual tepung florenta nie kt aku. mmg cantik sgt la kn sbb dgr cite tepung florenta nie dh abis kt yummies... tgh in kn skang ni. so petang tu jugak aku pegi beli segala mak nenek kacang. punya la senang yg amat benda nie. ko kacau je tepung tu dgn segala kekacang yg ko beli.c terpulang nk byk kacang or byk tepung. mcm aku, aku lg suka byk tepung sbb aku xsuka kacang.

Bahan2 yang korg perlukan adalah...

1) tepung florenta / golden florentina (xde gmbr. korg pegi je kedai mcm yummies tu tny ada x tepung nie. klu dia tunjuk selain dr 2 tepung nie jgn amik. aku xsure jadik ke x)
2) segala jenis kacang. (almond, kuaci, badam etc)
3) non stick paper


1st step:
kacau tepung dgn kacang2 yg ada. jgn kurang sgt kacang n jgn telebih sgt kacang pulak. agak2 la. make sure sebati.

2nd step:
sediakan dulang pembakar. klu guna oven make sure korang pki non stick paper tuk avoid dia melekat kt dulang tu.

3rd step:
masukkan tepung yg dh dibancuh tu dlm dulang then rata kn. rata kan flat.

4rd step:
bakar. jgn lama.dlm 10minit. korang kene tgk2 la. n tgk jugak suhu oven. bile dh melt n garing skit trus angkat.

5ft step:
potong pki pisau or pizza cutter. ikut suka ati la nk size camne. then dh siap. ready tuk mkn...


duduk mkn dpn tv lg la ralit mkn xigt dunia...mmg seronok tuk buat kunyah2. korang mmg patut try. xyah beli kt org.sbb benda nie sgt senang. aku yg xreti nie pn menjadi. bangga sekejap.

okay daaa...

Monday, October 7, 2013

dip n dip telawi 3 bangsar


sekarang kn tgh hot psal dip n dip kt jalan telawi3 bangsar tu... rmi la org nk pegi. termasuk la aku. speciality dia  is chocolate pada mata aku. so last saturday aku teman mak aku pegi habib psal barang dia. so aku decide nk pegi sana lps settle kt habib.

nie la suasana masa aku smpi. ko je la bangsar punya susah parking kn...

 1st time nk try trus angkut mak ayah aku skali. smpi sana agak lewat around 6.20. aku tgh carik2 parking mmg dh penuh je kedai nie. tp xde la smpi beratur mcm ns kandar tu kn. nnt jadi dip n dip beratur plak. hihihi. tetiba. jauh jugak kitaorg parking. kt area bagnsar village sana. sanggup jalan. nk mkn sedap punya psal. sampai2 je aku tgk org dh beratur. sudah!!! punya la rmi org wei. adalah dalam 15 minit aku beratur pastu dh dpt tempat duduk.   

tuan belog sedang beratur...ko nmpk dua org mak org kt ujung tu?/ tgh tunggu turn jugak. laki dia beratur blkg aku. org sanggup wei beratur..mcm aku jugak.hahahaah

 overall diaorg hanya ada dlm 30 set tempat duduk je. penuh yg amat kedai tu. bising ko xyah citer. sgt bising okay. since 1st time aku agak budjet dlm 80 - 100 punya spend nie. bile aku bukak je menu super duper terkejut ko. MAHAL. kurang berbaloi la bg aku. murah lg kedai chocolate yg kt the curve dulu. tp dh smpi n alang2 beratur nk dpt tempat duduk aku order la jugak. lg pun dh bwk mak ayah aku xkn nk kuar blk kn. 


nie la rupa menu nyer...belum lg aku singkap isi dalam. harga 1 menu ada smpi RM100++ yer. sila jgn buat muka terkejut mcm aku klu korg pegi nanti.

korang nak tau bape harga korg besarkan la gmbr aku nie ha yer...
nie lak interior dalam kedai. korg akan nmpk chocolate fountain (aku bg nama) kt hujung kedai. ada white coklat, normal chocolate & dark chocolate. diaorg akan ceduk dari sini tuk anta order korg.

aku xtau la nape si kecik nie minat sgt main benda alah tu..bkn leh pusing2 pun benda tu. tp lantak kn janji dia diam....

so kt bwh nie yg aku order. aku order chocolate waffle, fettucini crepe & Brownies crepe tuk makanan....aku amik air ice lemon tea. mak aku cappocino n en suami hazelnut coffee. sume nie cost aku RM114.95.  

Nie brownies crepe... campuran tiga coklat yang aku sebut tadi.

chocolate waffle...not recommend. biasa. nothing special.

nie fettucini crepe...bg aku nie terbaek.

kt bawah nie crew dip n dip tgh tuangkan coklat kt atas fettucini crepe korang...xmain la simbah or tuang trus mcm tu je..kene ada kelainan sikit.
  
korg tgk punya ramai nyer org...nie kt area cashier. mmg rmi wei. staff diaorg pun rmi tp rmi lg la customer kn...so aku advise korg kene pndi budjet timing klu nk datang cni...jangan jadi cam aku. tp xde la lama pun nk tunggu turn.

klu agak2 xtau kt mane tempat nie korg google okay...

okay.. daaa.....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...