m e & u

Daisypath Friendship tickers

Friday, August 30, 2013

batuk & safiyyah

sekarang nie safiyyah dh ada a few makanan yg dia mmg totally xboleh tolarate...kacang n ice.bln 7 ari tu dh bwk pegi jumpe specialist kt kpj jumpe dr asmuni sbb batuk for almost 1 month...dia akan continue batuk everyday cume teruk atau x je. memang akan dielak elakkan dr dia mkn kacang or minum ice. tp ngn papa dia dpt je ice 2 sblm nie.tp pas puas dgr aku bising n dh dgr sendr mcm mane anak tu batuk agaknyer br dia xbg. 

tp lately nie dia start batuk blk even xmkn kacang n ice. mcm siang td mak au ckp dia mkn pisang pastu trus batuk2...tp xtruk la mcm dulu.sekejap je pun dia batuk2. xtau la kenapa.mayb byk kahak agaknyer. klu dia dh start batuk smpi la mcm nk muntah. dh 2 kali batuk2,elok muntah je dia punya muka lega mcm org xberak 4 hari. 

dh serik la dia kene tahan wad dulu ms dia 7 bln kot,tp ms 2 bkn psal batuk tp demam panas. xtau kenapa sbb dia demam xde batuk or selsema tp sepanjang nyer panas. dh la ms tu otw blk kl dr kmpg...kitaorg lepak semlm dkt taiping. jd xseronok btul sbb dia demam xkebah2. dua kali jugak la pegi ospital. sbb demam lansung xkebah even dh bg mkn ubt 4 jam sekali. serik sgt la...

gmbr ada dlm ipad nie tp nie xleh browse. kene download google + dulu.lain kali la tepek gmbr. dh jom tido. 

psss::- xcited esok nk pegi dataran merdeka

Merdeka & dataran merdeka

Kali ini aku xcited giler nk sambut merdeka...bkn psal aku dh berjaya bunuh komunis...tp pasal en suami ajak pegi dataran merdeka tuk tgk sambutan. bkn la psal aku nk pegi sgt tp psal nk bwk anak kesayangan dia pegi. tapi dalam pada xcited nie aku risau jugak.. aku mmg xpenah lagi bwk safiyyah tu pegi jalan kt tpt yg surely rmi orang. aku terpk nk ikat je budak kecik tu..tp tali yg ikat parents ngn kidz tu dh ilang. klu nk dipikul or dukung bdn budak tu semangat.

selama nie klu pegi jln2 dlm mall je pun...penat duduk stroller aku turun kn la kejap biar dia berlari2 sana sini. tapi esok mane boleh sesuka ati nk lepas kn mcm tu. serius risau...

+ plan en suami tuk pegi naik train. her 1st time on board masa pegi KK dulu. train pegi KLIA mane la ada ramai org.mmg aku lepas kn je dia beerlari2 dlm train tu...buat nyer kali nie dia nk trun berlari sana sini mcm aku ada share ngn KTM mati la aku..

Dah terpk esok goreng je fishball yang aku beli smlm. klu anak aku merengek lapar aku suap je fishball tu.. tp tuk standby tuk aku jugak benarnyer. So tunggu je la ape akan jd esok.tp yang pasti aku akan bersport shoe esok.senang kejar anak. 

Wednesday, August 28, 2013

air oh air part 2

aduhai....ari nie 1 ari xde ari. pegi keje xde air, blk adalah air sekejap n kecik je...aku biar la xde electric jgn xde air...leceh oooo.nk buang air xfeel...hahahaha. sempat basuh pinggan mangkuk yg penuh sesingki pastu sempat basuh kain sekali...kain yg 2 turn xsempat abis dh xde air. ape kene la ngn syabas nie. tp area umah nie bkn la catuan air. tp paip pecah. sejak dari malam raya smpi ke ari nie dh 4 kali xde air. boleh pulak kerap sgt paip2 nie pecah. hope sgt la esok pagi dh ada air. klu x payah.

rumah ayah aku nie pulak susah.sebab ada 1 je paip yg guna air tangki. paip2 lain guna air terus dari main paip. tadi ada 1 lori syabas yang sibuk tengah cari kt mane lagi paip yg pecah. xtau la bile pulak siap nyer... 


sekian. jom rehat n tdo

anak dara saya Safiyyah nur zara binti mohd dzulkifli




ms nie si kecik nie baru berusia seminggu,,,papa dia la yg amik gmbr sbb tu mitten tu tulis i love daddy not mummy..


Safiyyah 1st trip to cameron highlands dengan kwn2 sekolah papa..
pertama kali direndam dalam pool kt melaka...5 minit je pun. wan & atok dh bising.

her 1st stay at one world hotel bandar utama



1 years old birthday celebration...wit her cousin nurdini nasuha....
our mini family at sabah...



our 3rd raya together


gambar yang paling latest ada dlm hp & mama safiyyah xbwk cable..so itu saje la gmbr utk dishare kali nie...



kronologi nak bersalin

due date dr bg 07/06/2011 tapi bile pegi check br bukak 1cm...so tunggu la ari isnin 11/07/2011 tuk induce.so alyaa dah overdue. last check up dr dah bg date tuk serah diri...isnin minggu dpn datang admit. trus berdebar. sabtu ahad (9 & 10 julai 2011) pulun kemas bilik, kemas brg sume. ari ahad sempat lagi jalan2 kt jusco amik angin. dzul dah penat pn teman la jugak....nasib la...nk ilangkan takut nk bersalin punya pasal.

isnin (11/07/2011) pagi dah siap2 trus shoot g KPJ Kajang. settle register sume trus kene bwk msk labour room. dpt labour room cantik...hahahahaha (sempat lagi 2, tp takut)....mid wife trus induce sekali so tunggu la smpi ptg...x jugak bersalin. amik ko...xjalan ubat 2...seharian duk dlm bilik 2 3 baby kot yg dh kuar tp alyaa lum gak bersalin. sbb 2 masih mampu mkn dgn penuh jayanyer. trus ptg kol 4 transfer msk ward. petang 2 kuar jln2 kt luar ospital...konon nyer nk mudah bersalin tp xjugak.

selasa ( 13/07/2011) pagi dr sruh induce lagi sekali n bile check still 1.5cm.....wah jauh lagi perjalanan 2.  so lepak jalan2 tgk member yg dh bersalin semalam...alyaa still lg cergas. so petang 2 dzul ckp dia nk mkn pizza tp main2 jer... trus alyaa ckp ok on. so pegi la dia beli kt tesco...semangat agi mkn pizza dlm ward 2. hahaha.

selasa mlm kol 9 rasa lenguh2 kaki, macam berlari 100 meter. sakit sgt blkg lutut. msk bilik air ada kuar tanda darah. wah sudah cemas. alyaa tdo. kol 11 malam sakit sudah tangkap kt pinggang. aduhai, ms 2 mmg la trus terigt kt mak. tgk dzul dh tdo. kesian nk kejut dia. layan la sakit sorang2. dlm kol 1 pagi dh start 10minit sekali. kol 4 pagi dh xmampu dah nk tahan sorang2. kejut dzul n pgl nurse. nurse ckp jauh lagi sbb contraction still 60%. adu mak, sakit dh mengile dah nie. msg mak tny mak ckp mmg sakit nk bersalin la 2...

rabu pagi (13/07/2011), dr dtg check n dh bukak 4cm leh msk labour room, so masuklah...trus la melayan sakit...mid wife tny nk epidural ker? NO... sakit kot nk cucuk kt tulang belakang. so tepat jam 1.23 tengahari, 13 Julai 2011 lahir la baby girl  Nor Alyaa binti Ahmad & Mohd Dzulkifli bin Abu Bakar.

Kami namakan anak perempuan kami - SAFIYYAH NUR ZARA. Safiyyah membawa maksud best friend, untrouble, serene & pure. Nur pulak Cahaya & Zara ialah Puteri. Hope safiyyah nur zara akan membesar menjadi anak yg solehah.

anak dah 2 tahun ngko...br nk tulis kronologi bersalin (bkn pe tkt makin tua makin pelupa so baik tulis kt cni) nnt anak tny klu dh bsr sruh je bukak blog nie haa. klu still ada la blog nie.



berusia 1 hari...mata pun still bengkak lg.

air oh air

aduhai....dh 3 ari berturut2 bile pagi je takde air kt umah...bgn pg nk pegi keje je xde air..aku punya style bgn ngam2 waktu nk mandi siap2 sume..so bile xde air nie mane nk sempat tunggu air tadah 2 penuh sebaldi. angin btul aku...asyik paip pecah je..dh tua & usang paip2 air yang diaorg guna dulu...syg ooo tgk air yang melimpah ruah kt atas jalan tu.

so aku plan mlm nie dh siap2 tadah air. tong air yg guna dulu ms zaman truk xde air (1998 kot) akan dikeluarkan dari stor. esok klu xde air pun aku leh berendam dalam tong air 2. hahahaha...

sekian luahan ati tuk pagi nie.

Tuesday, August 27, 2013

susu baby...

Alyaa nie dah ada anak pun sorang...umur 2 tahun 1 bulan. sekarang dia tengah minum anmum. tapi since batuk x ilang -ilang dh 2 bulan planning nk tukar susu dia.. tapi xtau susu ape yang sesuai. lepas je dia stop susu mama dia nie, dia minum anmum smpi la skang.ari tu ada dapat sampel dari NAN....elok jer dia minum. popo pun senang.2 atau 3 kali sehari tp bukan la cirit. so xtau nk tukar susu ape...ada yg ckp dumex panas. ada yg ckp ducth lady bgs..xtau la..


any suggestion???

Monday, August 26, 2013

Medical check up to all staff

Before raya dah keluar pekeliling dari TNB tuk semua staff buat medical check up untuk menentukan tahap kesihatan sume staff.. on top of dat TNB jugak bagi pelepasan 1 jam tuk adakan aktiviti riadah ngn jabatan. So 2 minggu lepas raya, after perut dh penuh dengan lemang, rendang daging ayam ketupat sume baru la medical check dijalankan... of coz la number dekat scale tu laju je bergerak, badan sume penuh. mmg pandai betul amik masa tuk timbang berat badan. (jgn ko tny bape berat aku)...

medical check up yang simple jer..just nk tau berat badan, ketinggian, tekanan darah tinggi & bacaan kencing manis. Tetiba plak darah aku naik. 140/90. sebelum nie klu aku ke dispensari xde pulak tinggi mcm tu...walaupun dulu ms pregnant safiyyah mmg ada darah tinggi up to 7 month pregnancy. rsnyer mesti nervous. mcm nk amik xm. tapi kencing manis aku elok. 5.6 (xpose ok)



Gambar kt atas nie sume sebelum kejadian...Memasing sibuk amik gmbr.kt blkg tu sume staff tengah que nk amik darah. sebelum org tny bape berat badan aku baik aku g tau jer bape berat aku kt diaorg nie sume...senang. tp kt cni xyah la reveal. biar la korg main teka teki...klu ada pun rs btul xkn aku ia kn...



itu la saya yang molek duduk atas kerusi tunggu nurse amik tekanan darah...tinggi2...stress nie.kene bercuti seminggu pergi pulau...best nyer...I LOVE LAUT.. So lepas nie (bkn nk ckp aku akan kurus...) tp lepas nie aku perlu bykkn aktiviti...umur baru 27 xleh ada darah tinggi sume nie...tp dh tua susah laki ngn mak pak. Xtau la blum ada kata putus aktiviti ape yang jabatan perolehan nie nk buat..nk dapat persetujuan semua susah kn..kene bsk meeting discus..

dah tu je nk cite...pegi tido

Coins & Jusco

Nie cerita ari jumaat lepas...Anak xde kt umah ikut wan & atok dia blk kmpg...so itu adalah masa untuk mak pak berjimba. takdela berjimba sgt pn. nk pegi jusco tukar Coins yang dh byk kt umah 2. Kt jusco ada mesin yg kita boleh tukar coin & akan dpt voucher jusco yer. So gagah la kami husband n wife angkut coins 2 tuk tukar. Malas nak pegi bank tukar. so masa sesi tukar coins 2 ramai la yang jd penonton setia kitaorg...tp xde la aku pegi amik plak gmbr diaorg kn...segan nyah!!!


 
 seronok masa masukkan duit kt dlm mesin nie...sbb mesin dia bukan mcm mesin kt bank or tabung aji yang bising 2..senyap jer mesin 2.uhuhuhuh. banyak jugak yang kene reject tp en suami kutip masukkan lagi dalam tray 2....adalah dalam 4 5 inggit yang kene reject tapi hasil usaha en suami masukkan blk dalam tray hanya 2 inggit je yang direject. hihihihi.

So bile dh total sume abis kira mesin nie akan sruh amik slip tuk redeem voucher kt kaunter jusco...tapi mesin nie sesuai tuk sesape yang nk guna duit dalam jusco jugak. sbb kita xdpt cash tp kita akan dapat voucher. tapi mmg mudah & senang. + xbising n people dont know bout the transtraction.




masa redeem if xcukup kita kene tambah la duit tuk cukup kn..voucher diaorg dalam amount RM10 yer...so jenuh la jugak kami laki bini kira note RM10 tu... tapi memang mudah. lepas nie mmg tukar kt cni jer..

Wednesday, August 21, 2013

RAYA RAYA RAYA

NEVER TOO LATE.... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2013

korang....aku xtau la kenapa tetiba mood nk menaip kt blog nie ada balik...tetiba rajin sangat sekarang. anyway raya tahun nie ada sedikit kekurangan yang berlaku...xyah la diceritakan apa yang belaku, baik buruk tetap keluarga. Air di cincang tidak akan putus yer...cume kesal dengan tomahan dan tindakan itu..

Okay now back to story...entry nie nk share la tentang hari raya 2013 yang meriah & gembira kerana kami diberi peluang untuk beraya bersama dengan adik beradik (walaupun xcukup korum) n paling utama mak ayah. Abang sulong turn balik sarawak tahun nie so tinggal la kami 3 beradik menggembirakan mak & ayah. So mcm biasa mak la yg paling awal skali bgn tuk panaskan rendang, potong ketupat sume.. bj En. Suami dh siap mlm raya (dobi dh tolong gosok) so pagi raya tolong sarung dibadan sendiri. After the boys balik dari solat raya sesi bersiap, bergambar & mohon maaf. (amik gambar dulu br nangis2)



En. Suami tengah test2 camera tp adik aku nie jd model xdiundang gamaknyer
 
Punya la kecoh bile nk bergambar bile ada 2 orang budak kecik....budak kecik dlm gmbr nie bkn anak alyaa tp anak kakak.




Dah selesai bergambar..cukup la tepek 1 gambar je semenggah / elok. from left is ajmal (my adik) en suami, me myself, kak tin (my sis) abg din (BIL) & Bella (New SIL) 2 budak kecik form left my cutie pie Safiyyah Nur Zara (Anak) & Nurdini Nasuha (Anak kakak + my anak susuan) Duduk from left Ayah, Izzul Irfan (nephew), mak & last one is balqis my niece...

So 1st day raya jalan ke ampang & klang...balik rumah tdo n kemas baju tuk blk kmpg En. Suami 2nd day of raya...


SELAMAT HARI RAYA AGAIN FREN & FAMILYS.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...