m e & u

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, September 24, 2013

22 September 2013 - part 3 Durian


Haaaa....amik kau. sibuk sgt tny kt laki sendr kn ape suprise tuk beday. layan la ko ape yg dh diidangkan. lepas blk dari pavillion mmg xde plan memane lg. sekarang cpt penat. so mmg nk blk n rest since esok isnin kene keje. on da way balik tu tetiba en suami ckp nk pegi mkn durian. so kitaorg plan tuk mkn kt kedai. yg eat all you can for RM10.

so dgn gigih nyer trus pegi area econsave area umah aku. kt situ ada orang jual durian yg RM 10 nie. tp aku igt en suami nk amik la yg RM10 nie..rupanyer dia pegi bedal musang king. nasib baik buah kecik je. ada la dalam 5 6 ulas sebiji durian tu. dia amik 2 biji. sedap giler wei. mmg kuat giler gas dia.

nie br nk mula....kuning2 wei... maaf la gmbr merah. khemah cina nie merah.

nk mkn dgn aman bg anak dulu...

pastu br la boleh ngap....amik ko sikit punya bsr aku nganga....mmg terbaek.

si tukang bayar bill.. tq papa... mmg terbaek.

ko tgk mulut safiyyah yg mengelembung tu..ada biji durian dlm mulut dia. lps amik gbmr br aku perasan.

sedap yer b...

safiyyah mmg suka giler ngn durian. mmg menurun perangai aku. dia pun makan jugak n dh pndi suap sendr. tp nasib baik la tgh mkn nie aku perasan yg name pegi biji yg dia mkn tu sbb biji dia kecik je, rupanya dlm mulut dia. cuak aku kejap. xpenah2 dia buat camtu. aku risau tercekik la ape lg. org2 yg mkn ngn aku kt ctu xnmpk ada ciri2 doctor pn yg boleh tlg klu pape jd. tp syukur xde pape n kitaorg selamat.

nie la budak yg masukkan biji durian dlm mulut. jgn buat lg syg...tkt mama even xjd papa. klu atok ada mmg bising la.mmg kene mrh mama.

punya sedap mkn xcukup plak. tambah lg yg D24 sbb musang king dh abis. amik 2 biji. total kitaorg mkn petang yg pns berdenting2 tu 4 bijik 3 beranak. mmg kenyang la smpi mlm.

so kali nie mmg penutup beday aku. Happy belated birthday alyaa...eh tetiba. hahaaha

okay daa...








Monday, September 23, 2013

22 september 2013 part 2 - baskin robbin pavillion



 
Meh baca entry yang nie plak. mcm yg aku war - warkan smlm beday aku. so lepas abis mkn dh sengkak perut kt victoria station en suami nk bwk pegi carik cake plak kt baskin robbin. so plg dkt n senang was KLCC. tp kitaorg mls sbb dlm KLCC susah nk bergerak sbb eskalator sume ada tiang kt tgh so stroller xlepas. so decide pegi pavi. 


Aku risau jugak klu jem tp lupa tgh bulan n xde pape sale pun on going so jalan is clear. parking pun melambak lg. ada around 300++ bay lg. so msk2 je carik surau dulu. br leh pk baskin robbin. 

smpi je baskin robbin br la aku terpk yg dia xde jual 1 slice mcm secret recipe. so gagah la pegi memilih 1 whole cake. ada tiga size. nk tau rege ko tinggalkan komen or pegi la check kt baskin yer. so pilih punya pilih yg dekat 15 minit tu aku pilih jamoca almond fudge. crew baskn robbin yg suggest la. tp aku test dulu la sblm amik sbbaku xnk dia muak. en suami xmkn susu so xleh amik vanilla. kene amik yg ada rs pahit2 skit. 

my cake....atas tu browines. sedap jugak.

nie la perisa yang aku amik. sedap jugak. sbnrnyer nk amik perisa MINT  tp cake size besar je ada perisa mint. so xdpt la.

so gigih la memotong cake yg keras tu tuk mkn. dh la budak2 tu lupa bg pisau tuk potong. gigih la mengunakan sudu. aku nie kn pemalas. pemalas nk bgn n minta pisau. so kitaorg bertiga abis la suku cake tu..balance bwk blk umah. walaupun risau akan cair since cake ice cream tp x sbb dia leh ice kering dekat cake tu. bertahan la tuk 1 jam ++.

mesti la kene posing ngn cake kn...safiyyah xsporting. sibuk tgh baloon meja sebelah.

so begitu la tamatnyer beday aku tahun nie. eh dh tamat ke? lum lg...ada lg 1 tp nie tetiba punya plan.  so stay tune for next entry yer.

daaaa...


 

22 september 2013 part 1 - victoria station



22 SEPTEMBER 1986... happy birthday alyaa...

tetap nk selfie jugak yer...

actually....aku mmg mengharap sesuatu yg best dr husband aku. hahahahaha...mmg mengharap lunch treat, special treatment. aku xarap adiah. sbb kitaorg punya konsep xyah nk tunggu beday bg present. lg plak laki aku nie haa...bile dia ada rezeki lebih or teragak nk belikan aku handbag ke kasut ke baju ke pape dia akan belikan. klu time beday ko dia xde sruh ko pilih pape or bwk ko msk memane kedai xyah bising. dlm erti kata lain pahami lah laki sendr. 

tp bile beday or anniversary kitaorg akan cuba pegi lunch or dinner special. klu ada adiah kira rezeki terpijak 2 kali la tuk ko. so since beday aku jatuh ari ahad kitaorg mmg akan pegi lunch (dinner lum penah kot). aku xtau ape yg laki aku dh plan kn tuk aku semalam. tp since ari jumaat mlm dia ckp kita pegi mkn kt pelita jalan ampang mkn ns kandar. amik lauk special skit. amik udang sotong. so dh kira special la n ofcoz mahal. 

so aku mmg totally zero dgn ape plan dia. aku bersiap mcm biasa infact siap beli selendang lima belas henget lg nk g lunch special. yelah klu xde pape special pun dia akan bwk aku pegi chillis punya la. tgh bersiap2 dia dh sound aku watpe siap beria-ria. nk pegi pelita mkn ns kandar je pun. aku buat xtau je.tp risau gak akan frust klu btul2 dia angkut aku pegi pelita. 

sepanjang otw nk msk KL aku tdo. aku mengantuk. tp terjaga bile dh smpi area tabung aji sbb dia kuarkan duit. aku dh mcm suprise jugak. btul2 pelita nie. simpang ke kiri pelita tp dia pegi kanan. so aku agak dia bwk aku pegi mkn hadramout la nie. restoran arab kt jalan ampang tu. so aku punya feel okay la. sbb dh penah mkn kt sana a few time pun. so xkn ada yg special sgt la. tp sblm smpi dia masuk simpang kanan lg pegi victoria station.

sesi menganjing bini....pelita mkn ns kandar.

okay aku dh start berbunga waktu nie. mmg xpenah pegi. so masuk la kitaorg n having my lunch beday treat. 

kami pegi yang jln ampang..

plg best crew Vic station tu mcm tau2 je aku punya special day ari nie. dia sru aku msk duduk dlm train. yahoo. its a privilege. mmg privacy abis dlm tu sbb xde org n agak tertutup.. tp elok gak. senang nk melayan kerenah anak aku dlm tu.

beday mom & her daughter

muka org yg suka kene kn wife dia...konon la pelita.

mcm biasa akan aku pilih lamb la dlm byk2 menu dia offer pun. mmg aku suka sgt2 ngn kambing nie. en uami jugak seperti biasa dgn steak dia. appetizer kitaorg amik smoke platter (salad sbnrnyer) & cheesy wanton. tuk safiyyah kitaorg amik chicken sosej. tp sikit pn dia xmkn chicken sosej tu sebab duk mkn n perhabiskan cheesy wanton. tp mmg sedap la wanton tu. 

tgh khusyuk mkn cheesy wanton. dia sorang mkn dlm 5 6 ketul. abis.

main panjat2 tangga. dh kenyang br leh turun dari baby chair.

sesi tgk lobster idup...penyepit lobster nie ume dh kene ikat..

over all bg aku, aku lg prefer lamb kt chillis or tony. tp ape2 pun en suami dh buat yg terbaik tuk celebrate n appy kn aku on 22 september kali nie. En suami ada tny ada pape nk request x? aku terus je ckp ada n aku nk cake ice cream baskin robbin. so lps settle kt victoria station kitaorg ke pavi tuk cake...tu aku cite next entry la kot. 


lastly gmbr kitaorg 3 beranak... my mini family. cukup la bertiga dulu. kukuh kn ape yg patut br pk nk berempat.


so IM SO HAPPY N IN LOVE.

tq en suami n cik anak.   




Sunday, September 22, 2013

27 tahun...tq mak ayah

ya allah dh 27 tahun dh umur aku nie...dh msk kategori lewat 20an. 

terima kasih aku buat mak & ayah aku yg smpi sekarang pun masih membantu mendidik n menjaga aku even aku dh bersuami. kasih mak ayah mmg takde tandingan. walaupun dh bersuami tp ikatan aku dgn mak ayah masih mcm dulu. suami aku xde mslh ttg aku melebih2 kn mak ayah aku. (kadang2 dia yg melebih2kan diaorg)

mmg betul sgt2 ape yg org kata kan...byk mane pun duit ape pn yg kita buat tuk mak ayah kita xkn boleh ganti or sama kn dgn pengorbanan yg diaorg dh buat. smpi sekarang walaupun diaorg teringin nk mkn ape2 diaorg still igt kt anak2. mmg xde tolak bandingnyer. klu aku nk mkn mane igt sesape. laki kt sblh pn aku xnmpk lapar punya psal. 

so thanx again to mak ayah n syukur ke hadrat ilahi memberi aku ruang kt atas muka bumi nie & beri kesempatan keatas susah senang yg aku alami. moga 27 thn memberi n memjadikan aku wanita & hamba yg lebih sygi diri sendr n solehah. tq mak ayah family n husband..


HAPPY BIRTHDAY ALYAA....



Friday, September 20, 2013

selamat hari lahir mak


HAPPY BIRTHDAY TO YOU...HAPPY BIRTHDAY TO YOU...

HAPPY BIRTHDAY TO YOU MAK...WE LOVE U SO MUCH.


18 September 1958 tarikh yg tak boleh dilupakan. mesti wish mesti celebrate...klu xcelebrate pun xpe..tp jgn lupa wish.nnt mak merajuk. 4 ari lepas 18 sept nie beday aku pulak (motif!!!!) suka la...

so mmg mcm biasa xde plan pape pun. last minit laki aku tny nk beli cake x tuk mak. tgh  bulan maaa...ada sedikit xde duit di sittu..tp laki aku ckp ada tuk mak.ada allocation dr dia. okay mmg cantik la. klu ikut aku tunggu dapat gaji la jwb nyer. so aku dh byk kali experience klu beli cake jarang nyer yg abis...walaupun secret recipe (baskin robin lum penah lg...beday aku nnt kot.) hahahahaha

so aku come out dgn idea beli pizza ganti cake. aku tau klu ari rabu mmg mak aku xmsk nyer sbb pasar mlm. beli pasar mlm sudah. senang kn mane yang boleh disenangkan. so gagah la kami 3 berank pegi dominos. aku kn ada voucher dominos. so beli la...tp yg aku xpuas ati, aku ada 1 tiket free tuk regular pizza tp budak dominos tu kata voucher tu dh digunakan. angin tul aku...okay lupa kn bab tu...nk happy2 nie.

so beli la pizza tuk mkn rerami tp xsume pn adik beradik aku ada...ari keje kn.xsume ada. tp xde pn gmbr mak aku nie haa...xpki tudung, xmanis la nk tepek kt cni kn.


so once again..

H
A
P
P
Y

B
I
R
T
H
D
A
Y

M
A
K



Thursday, September 19, 2013

Ice cream


aku ada cite psal org tempah kuih cornflakes kn...so lepas pegi festival kucing n dinasour aku pegi la mencari bahan2 nye di yummies bangi...tp xdo. aku carik tepung blue key. so isnin pagi aku angkut anak aku ngn ajak laki aku pegi carik. kitaorg pegi giant kt taman impian ehsan. klu terdesak mmg kitaorg suka pegi sini sebab giant sini banyak barang n sgt tersusun (jgn minta gmbr sbb tujuan entry nie bukan psal giant, lum dpt sponsor giant tuk buat entry)

lepas dh jumpe segala mak nenek dlm giant nie otw nk pegi byr safiyyah dh jumpe ice cream upin ipin. aku xleh ngelak lg...seboleh2 nyer mmg xnk bg mkn ice cream.tp since upin ipin n dia dh tgk aku amik jugak la...

so papa dh bg warning xleh mkn dlm kereta. nnt tumpah n kotor. 
so mari la kita bertengek mkn ice cream 3 beranak. ko layan la gbmr2 yg ada nie k...

tu je. sbnrnyer nk tunjuk gmbr anak aku yg cute tu. 


laaa...ada 2 je keping je ker gmbr nie...hahahahah.maknanyer aku dh delete la tu. nie yg tinggal.


okay daaa..... 


Festival kucing ke pameran dinosur

Dh mula dh sikap mls update blog...konon nyer mula azam baru utk update everyday. tp bile keje dh melambak mmg xde maknanyer la nk update kn.

so nie cont' cerita ttg ape kira org buat pas pegi festival kucing kt putrajaya sabtu lepas. Since dh duduk dalam festival kucing tu hanya untuk 30 minit, decide utk pegi pameran dinosour kt pusat maritim putrajaya. sebelah pullman hotel 2. 

mcm mane boleh pegi kt cni? entrance putrajaya ada board tuk promote pameran nie. so husband punya idea jugak. pegi la kitaorg anak beranak. aku nie dgn penuh suci & xtau menahu mmg mengharapkan sesuatu yang sangat hebat dan mengagumkan. 

so nie kitaorg kt entrance pameran dinasour tu. mmg ecited la kn. aku mmg xpenah jejak lg pameran2 dinasour nie. ada bayaran utk pameran nie yer..sbb tu aku boleh amik gmbr sesenang ati kt entrance nie. xdo org lor. xdpt sambutan since RM 10 charge yg diorang letak. 

ko masuk2 je ko akan jumpe sprider or tarantula sebesar2 nyer. sebelah dia mcm kumbang. so bile aku masuk je tgk dh gelap aku dh ilang mood skit. aku xnmpk ape benda pun kt dlm tu..bile kene sport light mata aku jd sakit plak sbb silau.

nie gmbr2 kami tiga berank kt dalam pameran nie. xde ape yg mengagumkan untuk aku. since gelap so xde ape yg ko nmpk pn. patutnyer buat la terang skit. tp en suami ckp klu terang nmpk la rupa sebenar dinasour nie. ape yg diaorg guna so xde la org kagum lg. so bile buat gelap2 org takut n dinasour nie nmpk real la skit. 


boleh nmpk muka aku yg pura- pura happy itu. mmg xappy pn.tp aku happy melayan anak aku lari sana sini. kt sini dia lebih bebas n happy. kt festival kucing dia naik rimas sbb rmi org.

overall bg aku yg xpenah masuk pameran dinasour nie xde ape la yg aku boleh kagumkan cume aku jd supporter tuk mereka yang buat event nie. temapt dia kecik je ngko..ada la 3 4 ekor dinasour.   

korg layan la gmbr dinasour yg aku tepek kn kt cni yer. mcm anak aku dia takut untuk dekat ngn dinasour2 yg ada. of coz la tkt kn...muka ganas.


en belalang yang aku xtau plak dia jugak spesies dinasour. mayb makin mengecik belalang yg ada skang.


 bkn anak aku je yg tkt...terus terang ckp aku pun ada rs xsedap skit ms pegi pameran nie. aku nie kn penakut. cicak yg kecik tu pn aku tkt nie pulak dinasour. yer... yer aku tau nie xde nyawa...patung. pameran. tp bile dh korang buat dia leh gerak2 n korg tiru sehabis baik mmg akan nmpk 75% real kot...takut ooo





dinasour nie buat aku menjertit dalam tu....elok aku nk sua kn tangan ke mulut dia, boleh plak dia bergerak nk tutup mulut. mmg saje minta la nk dgr suara aku yg merdu nie kn.

bak kata laki aku...spider ngn kumbang kt entrance tu lg bsr diaorg buat dari dinasour2 nie. benda yang besar dikecikkan yang sepatutnya besar dikecikkan. oleh mcm xbape bes disitu. tp xtau la aku klu spider ngn kumbang pada zaman dulu2 kala mmg lg bsr dr dinasour.

tu je la. xbyk gmbr pn. anak aku je meleka main dalam nie. elok nk blk je laki aku boleh plak ckp dia lpr. beli la ape yg ada untuk dikunyah2 sebelum bergerak ke pelita klcc. lepas mkn melepak plak dulu kt luar. bg anak aku lari sana sini. biar dia penat mlm kang trus je tdo. hihihih.

aku rs anak aku nie igt dia kt taman permainan la...slides je xde.


aku akhiri entry nie dgn gmbr anak aku yg comel lg cute mcm mama dia.

aku suka giler tgk gmbr nie wei...seksi giler anak aku lari camtu. cute sgt. syg anak mama.
 (mati la puji anak sendr....)


okay daaa... 

Tuesday, September 17, 2013

Festival Kucing di Perbadanan Putrajaya


Aktiviti sabtu lepas mmg dh lama plan since en suami tag nama aku dlm poster festival kucing nie dalam facebook. So mmg dh decide nk bwk budak kecik tu tgk kucing. Ya ampun!!! dia mmg tersgt suka kn kucing. Korang bayang kn klu kitaorg blk kmpg, kucing yg slalu duduk dlm umah akan lari keluar. takut gamaknye ngn anak aku. mane tak takut, asyik kene tarik ekor je..kucing kn ngn budak dia xmelawan. so baik dia larikan diri dari kene buli ngn anak aku.

So back to festival kucing nie...kitaorg pegi around 3.30 pm..punya la rmi org wei...tp bile tgk rmi org lg la xcited nk masuk. so bile msk kitaorg xpegi trus ke main attraction...kitaorg pegi yg jual2 brg dulu. then baru la pusing ke main hall. mmg mcm2 jenis kucing la yg aku duk tgk. dari yg ada bulu smpi la yg xde bulu. kesian plak aku tgk kucing yg xde bulu tu..tp dh mmg kejaidan dia camtu kn.

sume okay. tp 1 je yg aku rs lack of planning kot.. org stuck depan cage kucing. dont move. bg aku patutnya penganjur buat 1 way entrance so xde la bertembung kiri kanan depan belakang. Mcm aku punya hal xboleh nk move ke kiri sebab org yg kt kiri aku nk ke kanan. so mmg jem la..Jem kt KL nie pun dh ada jalan / laluan dia sendr pn still jem nie pulak yg xde laluan. nie boleh tgk dari segala sudut. so org xmove n stuck.

tu je la yg aku rs kurang. mayb next time better arrangement kot. since kitaorg ada dlm festival kucing tu less than 30 minit, kitaorg ada next adhock aktiviti. ape yg kitaorg buat???

akan ku share di next entry...stay tune!!


daa... 

Friday, September 13, 2013

biskut cornflakes...


Cubaan untuk jual biskut cornflakes yg mejadi 1 kuih kemestian keluarga aku ms hari raya yg lps menjadi. Even lepas raya ada yg order nk 3 balang. so kene la gigih membakar weekend nie. konon weekend nie nk berehat dengan jayanyer..g jog, g lepak2 n g e day cousin...tp since ada yg nk mengorder kuih cornflakes nie makanyer perlula duduk umah n buat kuih..tp xpe.rezeki Allah nk kasi di tgh bulan.

okay..nk carik mood buat kuih...

Daaa...

P a s a r m a l a m


Nie nk cite lagi tentang gelagat anak aku yg sorang nie haa (buat masa nie sorang je la dulu yer). setiap ari rabu kt umah mak aku nie pasar mlm. dulu rajin pegi tp since papa dia main badminton every monday n wednesday so no more aktiviti melawat pasar malam. tp rabu lepas papa kemalasan nk pegi main badminton. so aktiviti lama harus la dijalankan.

Dalam kereta safiyyah xnk duduk dlm car seat dia. okay la boleh jer. lg pn 3 minit dh smpi pasar malam. so sementara menunggu tiga minit or smpi ke psar mlm tu...dia buat aktivti dlm kereta. dia mengombah. so jumpa la blk spek mata dia. sruh bukak xnk bukak bile dh smpi psar mlm. pki la ko nak. mak mlm nk bergaduh berebut n dgr ko melalak. pki la dengan aman nyer.

nie jln ngn papa dia...tersengih2 jln. dh abis cun melecun la nie. aku lyn kn jer.

turun jer kereta benda pertama yang dinmpk adalah DURIAN. papa siap kuar statement lg. ' ingatkan safiyyah dh pki cermin mata hitam xnmpk dh durian'....

nie mrh sebab bag plastik pak cik tu kene tgn dia. amboi bkn main garang lg anak dara sorg nie.

sepanjang2 perjalanan dlm pasar mlm tu sume org dh pndg n menegur..tp xde la yg kisah sgt pn. sbb budak kn.klu mak budak kn kata berlagak pulok. sbb ari dh redup. xde panas nyer pn.

ada la yg tegur cute la comel la...yg pndg senyum2 pn rmi jugak. mayb diaorg pk sproting nyer budak nie or over mak budak nie nk ank pki cermin mata. hello!!! mak dia dh sruh bukak tp dia xnk.

aku rs mcm bwk anak artis plak.

pndi plak tu...each time nk tgk ape2 kebawah kn cermin mata tu...nyampah mama..suka over tau

nie kene paksa posing ngn mama sementara tunggu ns lmk siap bungkus.

mmg la mcm2 ragam budak2 nie..penat kita la nk melayan kerenah diaorg.

okay daaa..


  

Tuesday, September 10, 2013

car seat



meh meh baca...kalau ari nie entry psal stoller kn..kali nie kita story morry psal car seat plak. dari sebelum mengandung lg aku dh target tuk anak duduk dlm car seat. tuk safety la. sbb klu duduk kt dpn ngn kita dh tentu kita xpegang kuat kn or biar je dia duduk atas riba kita. so mcm yg dlm entry sebelum nie, 1st stroller dh siap2 ada baby carrier. so tuk smpi 6 7 bulan tu safiyyah duduk la dlm baby carrier tu. kitaorg setting baby carrier tu kt seat dpn. tp ada jugak yg ckp jgn letak mcm tu.

 leka main mainan...ms nie br 5 bulan.

gmbr nie plak br 3 bulan. (gmbr tunggang terbalik)

syok tdo dlm baby carrier...lepas bg susu baring kn blk dlm baby carrier nie. tdo la dia.

So since baby carrier nie dh jual sbb dia sekali dgn stroller kitaorg pn mencari la car seat tuk safiyyah since dia dh boleh duduk. kami survey dekat the curve butik The First Few step. xde target brand pun.janji dlm budjet n sesuai. tp masa beli nie mama ada buat mistake. mama terslh pilih. amik brand graco n cost me RM599. Tp xboleh recline. tp still jugak pki smpi umur 2 tahun.

 so bossy...

 sexy meksi plak anak dara nie...kurang sopan disitu

 konon malu la mama amik gmbr...br beli handbag so asyik nk pki handbag


 walaupun car seat nie xboleh recline tp selesa la tuk safiyyah. cume time tdo dia kene tdo duduk. tp still safety 1st la..

So since safiyyah sgt cpt membesar...dia duduk dlm car seat ini dh ngam2. so lepas dia 2 thn ari tu papa dh decided tuk tukar car seat amik yg bsr. so pegi la kitaorg ke mid valeey again. carik kt mothercare, jusco n even mom's care. at da end papa dh berkenan sgt2 ngn 1 brand kt mom's care. new brands. xpopular pn tp sebab car seat tu boleh pki smpi 12 years old. so papa trus setuju..mama kurang skit sbb xnmpk safety tuk safiyyah n mhl. tp dh papa yg nk byr stuju je la kn ..


nie la car seat nyer. head rest tu boleh tinggi kn lg sbb tuk pki smpi 12 thn kn... yg nie boleh recline. tp xbyk. tp xla tdo tegak. 

 nie gmbr ari raya kedua. on da way blk kmpg papa...bkn main seronok. sedangkan bgn kol 6 pg. 

 last mesti la interframe gmbr papa n mama....tgk boos kecik sy kt blkg tu..

okay da...

dh lupa ape brand car seat nie..nnt la update kemudian

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...