m e & u

Daisypath Friendship tickers

Thursday, October 31, 2013

Blueberry muffin instant



ENTRY INI KHAS UNTUK MEREKA YANG XTAHU NK BUAT MUFFIN MCM AKU...

2 hari sebelum raya aidiladha aku terlebih rajin tuk buat muffin. xplan pun. teman ofismate g beli barang tuk dia bake muffin. skali dia amik yg instant. aku pun baca la kt label tu. senang yang amat. aku pun capai tepung muffin tu, aku amik topping muffin tu ngn bekas tuk isi.

berkobar kobar la semangat nk membakar. harap maklum la tangan aku nie klu ko kasi tepung tuk buat kuih or bg bunga sruh gubah mmg xkn jadi ape. tangan keras. ape hasil dia? nnt last skali aku tunjuk. ape bahan - bahan yang senang sgt nie? meh aku tunjuk kt korg..

 nie gambar plastik tepung yg dh dibancuh sume bahan. korg carik je yg kedai dh mix siap2. so senang. klu yang carik kt yummies or makcik (area bangi) mcm nie la packaging dia. yg kertas putih tu cara - cara tuk korang bancuh ngn telor segala. tepung yang aku beli ni 500gram.
nie plak toopping blueberry tuk dimasukkan tengah2 bancuhan tpung tu nnt.
Selain dari 2 bahan kt atas nie korg kene ada telor 4 biji, air 110gram & minyak 140gram.

so korg pukul tepung yg dh siap mix tadi dengan 4 biji telor & air 110gram. pukul tuk dlm 5 minit. lepas dh sebati baru korang masukkan minyak. then pukul lg tuk 1 2 minit. air tu agak2 korg jugak sbnrnyer. klu ikut sukatan sebenar dia sangat pekat n bile dh siap bakar dia keras a bit. so lebihkn skit air. 

bile dh siap bancuh. korg masukkan dalam cup. aku masukkan dulu yang plain. blueberry topping or jem aku letak kt tengah2. letak byk pn xpe. mcm aku nie kedekut. lepas tu tutup ngn skit lg tepung bancuhan tadi.

nie yang aku dh selesai masukkan sume bacuhan dalam cup. masukkan dalam suku cup je. sbb dia akan mengembang. so dh boleh bakar. bakar tuk brape lama??? aku agak2 je sbb aku suka klu dia garing2 skit.

nie masa muffin aku tengah naik or mengembang. ada yg just nice je aku isi. ada jugak yg over. tp sbb tuk makan sendiri so xde mslh punya.

taraaaaa..........dh jadi dh. sedap. banggan giler aku waktu nie. mmg kagum sekejap dgn diri sendiri. walaupun guna instant tp maksudnyer aku leh buat. happy sesangat. lg happy biler benda nie laku kt umah aku. sebab makan garing2 n panas2 mmg terbaik.

Selamat mencuba.

okay daaaaaaaaaaa......

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...