m e & u

Daisypath Friendship tickers

Monday, December 29, 2014

Safiyyah nur zara

 
Budak kecik nie sekarang makin besar...OMG!! cepat sangat awak membesar sayang ooi.
 
bile mama pegang penyapu je dia pun gigih ke dapur amik penyapu kecik nie. tolong la sapu2 sana sini. cerdik la. harapan mama sampai ke besar la rajin awak nie yer safiyyah. bukan masa kecik ke, dh besar nnt sibuk ngn kawan- kawan, hp, TV. menjerit2 mama panggil awak minta tolong. (ok2 dh stop..ckp mak tu kan satu doa)
 
 

Doa buat Pantai timur & Airasia QZ8501

 
KREDIT TO MR. GOOGLE. THANX FOR THE PIC
 
Pagi yang muram ari nie...bulan Disember musim ujan bagi Malaysia. tapi tahun nie banjir yang terburuk buat Kelantan. Terlalu ramai yang dipindahkan even Kota bharu pun tenggelam. Alyaa ada sorang kawan dari pantai timur kota bharu maklumkan banjir kali nie antara yang terburuk. rumah keluarga dia di kota bahru antara yang payah sekali tuk kene banjir. tapi kali nie rumah dia terlibat. so mmg bah yang terbesar & terburuk buat Kelantan for the past 20 years. sbb katanyer sepanjang dia duk sana xpenah lg rumah dia kene banjir yang memerlukan mereka berpindah.
 
Moga yang masih tersadai dan tidak dapat pulang ke rumah kekal bersabar. Kami di Kuala Lumpur & merata tempat telah melakukan yang terdaya untuk membantu dari segi kewangan, makan & minum. ramai rakyat Malaysia yang membantu mengumpul pelbagai barang makanan & kewangan untuk di agihkan buat kamu semua, kekalkan bersabar & teruskan berdoa kepada Ilahi. Moga sumbangan rakyat Malaysia sampai kepada kamu semua di sana.
 
 
kehilangan MH370 masih menjadi tanda tanya..kini Kapal TERBANG MILIK AirAsia QZ8501  dari Surabaya ke Singapura pula hilang dilautan Jawa. tiada fakta yang alyaa ada tapi kehilangan kapal Airasia ini menjadi salah satu sejarah terburuk 2014 bagi dunia penerbangan. Nama Malaysia turut terpalit kerana AirAsia merupakan syarikat milik rakyat Malaysia.
 
Gmbr mr. google.
 
Moga yang terbaik buat mangsa banjir di Pantai Timur & penumpang serta crew QZ8501... #PrayForQZ8501
 
Till we meet again.

Friday, December 19, 2014

the regency tanjung tuan port dickson

 
 
Dh nak sampai ahad lg br nk cite tentang ahad yg lepas. heheheh.
 
ahad lepas kitaorg g port Dickson. pak cik amik hotel under MAS kt PD nie. mak ayah & kakak dh pegi pagi sabtu lg. tp since husband ada keje so xleh la join diaorg ari sabtu. Pagi ahad kol 6.30 pagi dh bertolak g PD. Sebelum kol 8 dh smpi Hotel. tp mencari parking punya la susah. last - last parking kt luar.
 
naik atas tuk letak beg & bekfes..safiyyah makan btul2 3 suap nasi lemak. lepas tu dh xnk dh. nk g beach. nie la budak2. geram je tgk. tp xpe la sesekali pun jumpa laut kan.
 
Nie gmbr petang sbnrnyer...pagi xbwak turun hp. mls nk jg sbb rmi sgt org. safiyyah nie lg suka main pasir dari mandi pool or laut. dia leka ngn pasir.
 
 

dia hanya akan masuk dlm pool bile sume org xnk duduk kt laut dh. dia pun terpaksa masuk dlm pool. dia xappy pun dlm pool. plg lama pun bertahan dlm pool adalah 30minit ke 45 minit je. lps tu minta pegi beach// part nie yg kene gelak ngn sepupu sepapat alyaa yg adalah aunty pada safiyyah. jd bahan psal "beach" nie..anak org melayu tp ckp omputih. hahaha.

nie pun gmbr petang. sume muka dh gelap. nie la hasil bile safiyyah kuar dari pool...sume ikut pegi pantai. diaorg nk main ngn safiyyah.
 
si kecik nie nama dia umar wafi. anak bongsu kakak. budak nie la yg selalu kene gomol kene gigit ngn alyaa. lg dia meraung minta lepas lg tu la alyaa akan peluk kuat2. heheheh.

safiyyah nie sayang budak..tp sama je mcm budak2 lain. dia akan peluk akan picit. hihiihhi..

nie da only gmbr siang. air laut penuh. petang surut. mane la kulit x burn. dari kol 8.30 pagi kuar masuk laut smpi kol 1 duk berjemur ngn air masin. pastu petang turun lg mandi...skali tgk muka dh merah. sekarang nie kulit muka sume tgh mengelupas. sunblock dh abis...pastu asyik lupa je nk beli...amik ko mengelupas la. safiyyah pun gelap tp xde la mengelupas plak. nmpk sgt mama safiyyah yang lebih mandi dari safiyyah. heheheh..
 
seronok la even short trip....
 
Till we meet again.
 

Monday, December 15, 2014

photoshoot

Photoshoot yg pertama buat safiyyah. mmg buat pun sbb dh ada si kecik nie. dari mula dia lahir xpenah buat lgsg. maternity je buat, Tu pun safiyyah dalam perut. hahahaha. tp kali nie kita ubah photographer plak. tukar mood n tukar orang. jumpe photographer nie dalam FB. kawan selalu amik gmbr ngn kak KC nie. so 1 day tu kak KC ada buat promo. trus grap. x tny husband pun. selalu nyer en suami okay je benda2 camni.
 
Year end sale 2013 yg kak KC buat nie only cost me RM100 for 1 hour unlimited shoot + 1 8R. Mmg berbaloi. lg berbaloi,,,pakej tu valid thru out da year. promo nie beli bulan dis thn lps. punya la xcited,  samapi beli bj tuk en suami pki masa photo shoot. tp bj tu beli awal tahun,,,,pki nyer akhir tahun. hahahah.sebab pki akhir tahun??? sbb LUPA. LUPA ADA BELI PROMO NIE.bile dh igat tu trus contact & buat appointment.
 
Sabtu minggu lepas penuh gigih la kami anak berank bersiap. nasib baik studio dekat yg amat je ngn umah, kt prima saujana kajang, senang..mmg untung. siap2 kol 3 sbb appointment kol 4. sume pki putih. tema putih & jeans nie mmg dh lama plan. since beli je promo nie trus set nk pki putih & jeans. even tau background studio is putih but still nak jugak.
 
 

nie masa memula smpi. sopan je shoot. safiyyah plak good mood sgt2 skang nie klu amik gmbr. syukur sgt. klu x masam je. xnk langsung senyum or pandang camera.

pun baru smpi. still xberpeluh keti...safiyyah pun still pki jaket sume.

dh start bukak jaket. paling suka gmbr nie tang kaki safiyyah. oh mak ai...cumel giler kot. (puji anak sendiri)

gmbr nie dh hampir nk abis. nie gmbr yg plg photographer suka skali. dia ckp reaksi safiyyah plg win.

safiyyah dh penat. dia dh lari2 dalam studio nie. dia kombah sume toys, prop yg ada. aku perati je, nk menjerit malu sb kak KC nie lembut je org nyer.
 
masa nie safiyyah dh mmg xnk amik gbmr pun...tp alyaa paksa jugak. sruh amik gmbr ngn mama.
tgk dh comot dh. bj pun dh keluar. kepala dh berpeluh, tp still boleh sikit2 nk pose.

gmbr nie la jd wallpaper laptop skang, comel je rs( puji diri sendiri lagi...mmg perasan btul la)
nie xtau plak akan turn out mcm nie punya comel. hahahahaha..sila jgn muntah. klu nk muntah jugak jgn tutup page nie.g muntah pastu continue tgk.
U S
Syukur sgt safiyyah dh sporting nk amik gmbr.
 
overall mmg appy sgt2. dpt photographer sporting, tau mcm mane nk layan budak. dia ikut je mcm mane kita nk shoot. dia akan tgk sesuai ke x kedudukan. mcm tu je. masa photoshoot nie pun kitaorg pndi2 je nk pose mcm mane. tp tuk safiyyah ada dia tolong2. mak pak je kitaorg pndi2 sendiri sebab malu kekdah nyer. tp still ada jugak yg kak KC Tlg2. kiranya dia bagi kita pilihan mcm mane kita nk pose. so bg alyaa x kekok mcm tu.
 

Friday, December 12, 2014

sunway pyramid

Dua Minggu lepas kami ke Sunway Pyramid...semata - mata sebab mama nk kasi safiyyah main mary go round...hahah..nk masuk fun fair mmg xkn merasa sb papa dia xkn setuju. so since kt sunway pyramid ada mesti la kita pegi...

tp sbnrnyer alyaa yg lg xcited dari safiyyah...hahaha. kitaorg jarang pegi sunway sebab xberapa familiar dgn layout kedai sume. lagi pun agak jauh dari umah. tp kali nie pegi semata - mata mery go round..huhuhuhu

ada playground jugak..tp suka mall yg friendly budak2 camni. at least bile dh start meragam parents leh bwk ke sini bg main 30 minit bg penat then dia leh tido. boleh la continue shopping.
 

suka sungguh budak kecik nie. dia xmerasa nak naik sume nie kt fun fair. en suami x kasi.

how I wish!!! hahaha..I wish I can ride the horse. hahaha.xsedar dh tua ada ati nk jd kanak - kanak riang lg.

konon nk jaga anak kan?? tp amik kesempatan sbrnyer. hehehe..xdpt naik kuda dpt duduk pun jadik la..
 
suka la pegi sini tp limited je ride yg safiyyah boleh naik sbb kecik lg kan..pape pun safiyyah enjoy every moment kt sini.
 
till we meet again.

Friday, December 5, 2014

weekend activity for safiyyah

Sekarang nie, kitaorg dh jarang pegi masuk mall during weekend...rs nyer lg berbaloi duk umah spend time sesame..sesekali la klu terasa nk jln baru keluar. so since safiyyah mmg duk umah je xde kemane2 weekday kitaorg kene bg dia aktiviti baru every week,..or rotate aktiviti.
 
dia mmg suka tgk playdoh kt youtube...klu bukak youtube je mmg sruh bukak playdoh. so weekend lepas masa kt sunway pyramid kitaorg elikan dia playdoh. suka si kecik nie..sbb dh ada acuan tuk buat bentuk rama - rama flower sume..xcited. dari dalam kereta asyik sruh bukak nk main playdoh.
 
even tido mlm tu pun merajuk sbb xkasi dia main playdoh..dh kol 10 mlm baru smpi umah xkn la nk bg main playdoh lg kan...mama dia pun dh xlrt dh nk melayan..
 
tgk la punya appy dpt main...nk amik gmbr pun sengih je memanjang..1 perangai safiyyah nie klu dia appy dia akan non stop syg TQ & cakap sayang mama / papa. cute kan (puji anak lg)
 
akhirnya dulang & kayu pengelek wan jd mangsa tuk dia buat playdoh...balut ngn aluminium foil.
 
weekend nie xtau la nk buat ape..
 
tp esok kitaorg ada appointment photoshoot ngn littlebigshots kt kajang..cant wait..
 
1st photoshoot tuk safiyyah,..
 
till we meet again.
 

Chicken chop

Last week minggu demam tuk alyaa...bad flu...tp masih mampu pegi sunway (entry lain) hari ahad decided tuk mkn chicken chop. memula igt nk g terjah pasar carik drumstick tuk debone. tp sbb bgn lmbt & xlarat sebenarnya so end up beli je chicken chop yg dh siap. tinggal nk goreng je.
 
tp masih semangat tuk buat coleslaw... beli kobis, kobis purple, carrot, coleslaw sos, biji sawi..gagah menghiris. sbb nk buat coleslaw sendiri..dh confirm kobis tu kita akan kopek 1 1 (tkt ada ulat dalam helaian kobis) alyaa suka pki kobis purple & biji sawi. coleslaw tu akan rs mcm Kenny rogers punya. huhuhuhu.
 
beli plak kentang tuk goreng...lg senang keje. tinggal nk goreng ayam & buat sos mushroom. sbb tu lg suka prepare western food dari masakan melayu.
 
dh siap...tinggal nk ngap je.. tp dh selamat pun. minggu lps punya cite. hahaha..
 
 
minggu nie xmain masak - masak sbb mak ada umah. huhuhu
 
 
till we meet again..
 
 
 
 

Tuesday, December 2, 2014

Rosemary chicken

 Alyaa lg suka prepare mknan western dari melayu...terus terang cakap alyaa xsuka memasak pun. suka buat ape yg suka mkn. masakan western nie senang skit. campak2 masuk oven. xpun campak2 grill. xyah guna santan sume. senang kan. so last two week buat rosemary chicken. mmg xreti pun nk masak asam pedas ke masak lemak ke..
 
tp idea nie pun dpt dari ana suzana biasa la kak ana nie mmg pandai masak & terror mereka masakan..lg 1 yg suka ikut resepi dari blog dia sbb kak ana akan ajar clear & step by step.so senang nk phm tuk org yg xreti masak cam alyaa nie.
 
tp mcm biasa ada menderhaka jugak dari sifu. hehehe. carrot & kentang nie potong & alyaa gaul ngn garam skit, dried rosemary, black pepper tambah butter skit.
 
ayam yang diperap dalam plastik
 
ayam tu dh peram semalaman. perap ngn dried rosemary yg dh ditumbuk ngn bawang putih. gaul ngn garam, tp xde black pepper so anak dara tu boleh mkn. since husband sangat suka klu food dia ada letak daun sup so kita letak la. racik carik then campak je kt ayam tu. nk senang perap pki plastic. mmg confirm akan betul2 perap.  
 
esok kuarkan tinggal bakar je. 2 dh selesai bakar. pki api atas bawah. api atas 200 api bawah 180. dalam sejam. tp memula alyaa tutup ngn aluminium foil sbb nk elak kering. dh half cook baru alyaa bukak tuk dpt crispy plak.
 
sedap tau. alyaa buat sos black pepper & nasi carrot. nasi carrot senang je alyaa buat.
 
tumis butter, masukkan bawang putih & halia (sikit) yg dh ditumbuk. masuk kuib ayam & carrot. pastu letak dalam beras. senang kan.
 
 
minggu lepas ada jugak masak...tp next entry la..
 
till we meet again.
 
 

Nandos IOI Mall Putrajaya

Dh lama xmkn nandos sebenarnyer. masa pegi IOI ari tu teringin sangat lak nk mkn nandos. Husband pun setuju so pegi la sana. tp kan...cantik sangat interior nandos. gambar2 kt bawah nie semata - mata nk tunjuk cantik & bertapa berkenan nyer dgn interior yg mcm nie. sbb yg kt Mines tu dh boring. so kt cni Sumting new la. cantik tau tp pada mata alyaa la.mata u ols xtau.
 
 muka ceria kan..padahal punya la lapar..dh kol 3 petang. mau xlapar. safiyyah sekarang dh pndi amik gmbr senyum..dulu sume masam je. dh pndi buat peace. heheheh..cute je. mmg puji anak sendiri sebab orang lain akan puji anak dia plak. hehehe.
 
 
nie yg paling la berkenan....tau x selalu alyaa berangan & impikan dkt luar rumah sebelum masuk umah tu ada 1 tempayan mcm nie tuk basuh kaki..mcm umah lama2 dulu. suka style camtu. yg tuk tempayan kt nandos nie air keluar dari atas. cantik kaan.
 
 
 nie rack sos...segala sos sudu tisu sume kt cni. rs xcukup bangun je la pegi amik. xyah tunggu waiter. sian...dh la yg bekerja tu baya adik2 kita jugak. sian depa.
 
lain skit kan dari nandos2 yg ada. ( ke aku je yg br sedar) cantik la.bsr & selesa. klu tuk mkn ngn kawan2 mmg cantik la duk kt kerusi bulat tu. huhuhui...
 
tu je nk share. nandos kt ioi cantik. tu je.

Friday, November 28, 2014

MPKJ

 
 
 
Sesiapa duduk area Kajang??? tau x dalam website Majlis Perbandaraan Kajang sebagai penduduk Kajang boleh buat aduan. ape saja aduan boleh dibuat kt cni. tp kene mendaftar dulu. ada kene masukkan a few details tentang kita. alamat rumah, handphone no etc...
 
 
masuk website MPKJ...dekat bahagian penduduk then E-aduan...ikut je arahan selanjutnya...
 
 
 
macam kes alyaa nie, kawasan belakang rumah ada tikus...or nama kampong dia cik T... so buat report. MPKJ akan dating tuk siasat & terus ambil tindakan. macam kes cik T nie MPKJ  terus tabor racun tikus je. Xtau la selesai ke x isu nie kan..sbb isu cik T nie susah nk selesai. sbb sisa makanan dari sinki akan keluar ke longkang nie so cik T suka la..
 
yang biru2 tu racun cik T. even ujan pun dia xabis or musnah..still there.
 

 
Sebelum nie, jalan utama area umah alyaa nie berlubang...besar & takut org langgar ada hamba Allah yg tutup dengan cone oren je..malam kalau orang yg xtau mmg akan langgar lubang sekali dengan cone tu..sbb lampu kadang2 xmenyala.
 
So alyaa buat report..xsmpi seminggu jalan tu dh berturap elok. maknanyer report kita diambil perhatian & tindakan. klu ada ape - ape masalah yang melibatkan MPKJ boleh terus buat aduan. takde masalah.
 
Saje nk share isu nie sebab rasanya xrmi yang tau...jgn tny Majlis perbandaraan yang lain sbb xtau. hehehe..tapi boleh je check dekat website diaorg..mesti ada info. Harap sharing nie membantu.
 
Till we meet again.
 
 

MAHA 2014

 
 
Selasa awal minggu kitaorg mmg dh plan nk pegi MAHA...semata - mata sbb kawan ada ckp ada pony ride, ada cat, ada rabbit...so amik cuti nk elak jem. dalam kol 11 kitaorg smpi MAHA. ikut jalan pintu dpn MAEPS. xde jem. okay je.
parking senang. banyak..cuma ikut rezeki la dekat or jauh. klu jauh pun ada tram or bass yg akan amik. tp elok nyer masuk smpi ke dalam klu jalan x tutup. smpi nmpk khemah2.so xjauh. rezeki kitaorg terus je smpi ke parking yg agak dekat jugak. 
 
nie dkt tempat jual segala jenis tanaman. kitaorg beli pisang je, lain2 malas nk carry. so tgh je la. husband ada beli lempuk durian dalam nie. 1 bekas RM6. Ramai orang...mmg rmi. masa nie xcited lg. so xrs pns, xrs rimas. hahah.

beli beli..nmpk tgn si kecik tu. hehehe.


kt sini area luar dari kawasan jual2 buah2an & sayur2an td. kt cni segala jenis pokok, segala jenis ubat2an yg diperbuat dari pokok sume ada. tp yg round hanya en suami je. xlrt la + kesian kt budak. panas.
 
carik je la pokok ape nak..pokok vanilla pun ada...
1 benda kt MAHA nie, segala benda pelik senang nk jumpe. benda yg susah nk jumpe kt luar.

pns berdentum ooo..xlrt. 2 dewan bsr. boleh plak kitaorg miss dewan tu. xpegi. kt sana la rabbit sume. ceh..dh penat. tp gmbr nie ms awal lg..br smpi. masa tgh rajin snap sana sini.
 
Banyak station menunggu tuk tunggu tram or bas tuk pegi ke 1 lokasi ke 1 lokasi. tunggu je. ada map jugak disediakan dekat entrance MAHA. tp kitaorg miss part tu. dh miss malas la nk pusing blik. redah je.
 
 
xcited si kecik nie naik tram. seperti yang dijangka tak meragam...setakat ari nie mmg xde mslh la bwk safiyyah jalan2. susah tuk dia meragam.
 

 

nie kt sector perikanan...yg husband pegang tu King crab...yg selalu tgk dlm TV mat saleh tangkap tu nie la dia...mahal..xigt bape. tp mmg xbeli la. kt tempat perikanan nie ada jual otak - otak, sata, semua mknan yg berasaskan laut ada jual kt cni. ada jugak demo masakan. tp xtgk la. xlrt nk tunggu.

nie lobster. tgk muka tu..dh merah mcm lobster kene bakar dh. huhuhu.

3 beranak. pki la kasut yg sesuai & xkn sakitkan kaki...dlm nie byk berjalan. klu pki heel...mmg saje la carik bala & minta kene mrh ngn en suami.

budak nie senang...cukup mkn cukup air, dia appy je.

nie part yg paling dia suka...tgk segala jenis binatan...dia terus meluru ke rumput2 tu nk bg cow mkn...ada kambing gurun, kambing boer, kerbau, ayam segala la...xlrt dh nk amik gmbr. dh penat. mmg surrender. panas. kt area ternakan nie juga ada mcm medan selera. kt cni byk plak juadah yg berasakan daging. lamb chop, lamb grill sume ada kt sini. susu lembu yg perisa jagung, strawberi pun ada jual kt cni.
 
Gambar credit to Mr. Google & blog name yg ada kt pic tu.


nie la tram yg akan round tuk amik org..tp kene tau tram yg kita naik tu menghala ke mane..kene dgr arahan. tram nie byk tp dia slow..waktu menunggu bas lama dalam 20 minit. kene que pnjg sgt...tp bkn sbb bas xbyk..tp sbb org beratur nk naik bas tu yg lama.
 
sape yg free tu leh la pegi..MAHA nie ada smpi ujung minggu nie. boleh la nk bwk keluarga jalan. tp make sure bwk air, pki bj n kasut yg selesa. klu ada org tua yg nk pegi..bwk la wheel chair. pegi pagi sbb skang ptg musim ujan. kol 1 2 je dh ujan...pastu nk membeli belah pun beringat jugak..jangan kang tau - tau je abis duit dlm purse. hehehe

klu nk pegi bawak anak naik kuda kene dtg awal pagi...sbb ada 2 sesi je..pagi & petang. pagi pun tutup pukul 11.30 xsilap. ptg start balik kol 4 camtu.

ada juga pavilion, hehhehe..gempak x?? pavilion nie tempat pameran rumah - rumah negeri Malaysia. ada rumah negeri. nie pun kitaorg xpegi. tgk dari atas tram je.

1 benda yg kitaorg miss dewan utama. rs nyer kt sana la ada pameran kucing, rabbit sume.

Kalau nak di ikutkan...dari mula bukak MAHA nie smpi ke mlm br selesai (kalau selesai) round semua tempat.
 
tu je la yg boleh kongsi tentang MAHA nie..
 
Till we meet again.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...