m e & u

Daisypath Friendship tickers

Thursday, September 4, 2014

aktiviti berkuda di Taman Tasik Titiwangsa

Isnin 1 September lepas kan Malaysia cuti sebab Hari merdeka jatuh pada ahad...aku mmg dh lama plan nk bawak safiyyah g titiwangsa tuk naik kuda. memang dia sesgt2 suka nk g naik kuda. tp dia xpgl kuda. dia pgl "Weehaa". bangun pagi tu pun senang je..ajak mandi pun senang dgn alasan nk g naik weehaa. plan asal nk kuar kol 8 pgi, g bekfes sume then g titiwangsa. tp biasa la klu mata dh dapat tido mmg membongkang x igt dunia.

so kol 9.15 kitaorg gerak dari umah. dh siap2 bekfes sume. jalan okay xjem tapi banyak kereta. sebenarnya aku lupa waktu operasi kuda nie.. aku main bedal je ckp kt laki aku yg kuda nie tutup tengahari. waktu yang tepat mmg aku xigt la. ngam2 sampai parking tepi jln kol 9.45. trus pegi beli tiket.
 
Korang tau x harga tiket naik kuda nie terlalu murah bg aku. RM1 bagi kanak2 & RM1.50 tuk dewasa. murah wei. menurut uncle yg jg kuda nie, harga tiket nie xpenah naik since 1982... 30 tahun lepas. ko giler? mane nk sama kos nyer dgn zaman 2014 nie. klu 1 round RM3 pun still akan ada orang yg bwk anak dia naik. kos jg kuda bukan murah. tapi dgn harga RM1 nie tuk family yang anak 4 5 orang sangat berbaloi & untung. korang igt budak2 nk ke naik sekali pusing. mmg xla.
 

Kitaorg beli 1 je tiket pagi nie..sbb safiyyah xpenah naik kuda so kitaorg pk baik try dulu sbb tkt dia xnk naik. sbb xpenah jumpe kuda secara dekat.

safiyyah xcited tgk kuda. dia antara yang termuda kt sini. sbb tu aku tkt dia xnk naik. budak2 lain aku tgk dalam umur 4 5 tahun gak la.

sesi pagi ramai orang. beratur. tapi xlama pun nk tunggu turn, sbb ada 4 ekor kuda yg jalan sekaligus. setiap pusingan hanya boleh 2 kali pusing seorang. atau 2 tiket je sekali naik. klu beli 4 5 tiket kene tunggu next giliran. yelah aku setuju jugak mcm nie. kalau 1 family beli 10 20 tiket ko nk menunggu???

nie cubaan tuk bg dia berani ngn kuda. pegang2 skit. usap2 skit. hehehhehe

dh xsbr dh nk naik, asyik duk tgk kuda jer.

aku dh cuak sebelum dapat naikkan dia atas kuda nie. sbb dia XNK naik...ko jgn mengada kakak. mama ko dh xcited dh nk amik gmbr ko video..aku angkat terus letak atas kuda. senyap pun. duk diam2.

dh abis 1 pusingan. good girl. duk diam. xde nk nangiss2 nk turun. tp semua budak kt situ xde pun yg menangis takut ngn kuda. so klu anak aku nangis ari tu kiranya dia yg pertama & da only la yg tkt..nasib ko xbuat mama ko femes kt cni kakak.

nie board info tentang aktiviti berkuda nie. ohhh...korg ada nmpk kereta kuda kan? mmg ada tp masa aku pegi nie kereta kuda xjln sbb jalan / trek kuda tu xcantik. so xleh pakai. frust kan...of coz mama yg frust sbb nak naik kuda yg anak naik xde org besar pun yg naik. sume budak. mampus malu. lg pun kuda yg diaorg guna kuda kecik. mana la mam;u kuda kecik tu nk tamping badan mak budak yg besar gabak nie kan.

 nie dh nak balik...boleh plak dia nk babai dulu kuda. duk la kt cni. bg dia babai. sebenarnya dia xpuas kejap sgt tu. tp xmerengek. good girl.  Lama gak dia duk babai nie...syg sgt la ngn kuda tu yer anak.
 
 
Till we meet again.
 
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...