m e & u

Daisypath Friendship tickers

Thursday, September 11, 2014

kanak - kanak & demam

 
lebih kurang kol 12 tadi dapat sms dari mak, safiyyah mcm nk demam. badan dh dedau. actually masa nk pegi keje pagi td ms aku kiss dia bdn dia mcm xbape bes. aku rs mcm dh dedau. tapi aku pk xkot. tp mungkin juga nk demam sbb anak buah aku kt umah sebelah 2 2 dh demam yg kecik tu. tapi sejak safiyyah dh besar sikit nie aku xbape risau klu dia demam. bg kanak - kanak klu demam biasa lebih mudah untuk jaga dari bayi. itu pendapat aku la.
 
Macam safiyyah klu dia demam aku akan tuam bdn dia ngn kain basah. aku akan mandikan dia kerap. sekarang safiyyah dh senang nk mkn ubat so aku xrisau sgt. dulu klu nk mkn ubat smpi 2 3 org kene pegang tgn kaki dia..punya la susah. ubat dh masuk dalam mulut plak dia leh sembur keluarkan ubat tu,. mane la nk senang bagi ubat klu itu gaya nyer.
 
xsilap aku ada je ubat demam dalam fridge tu. tp aku ckp kt mak aku jg bg ubt tu. korang ada baca x yg budak tu meninggal (kalau xsilap) sbb mak dia bg ubat yang dh lama dalam fridge. bahaya okay , aku dulu pun camtu la gaya nyer. bagi je ubat dalam fridge yang dah 2 3 bulan tu. So dah xboleh buat camtu. balik nie aku nk tgk dulu keadaan dia mcm mane. klu mmg xkebah gak demam dia, kene la bawak ke clinic.
 
nie masa dia demam masa bulan puasa yang lepas. malu mama asyik2 nk amik gmbr. tutup muka. plss!!! don't take my pic.
 
dh balik umah. flat. demam panas yang amat. muka, mata, idung sume dh merah. tido je. totally knock out.
 
bgn je tido mlm tu kene plak attack asma. safiyyah punya asma dia akan batuk & batuk...continue batuk. so kene la amik inhaler.
 
 
dh lega batuk sambung balik tido.
 
aku prefer tuk letak kain kt dia mcm nie. kain tu basah. bkn lembab. so katil mmg akan basah skit la..xpe janji anakku sihat. klu dia xtido aku mmg ajak pegi mandi je, lg elok. sume tempat keluar panas.
 
masa safiyyah 6 bulan dia kene demam panas sgt. masa tu kitaorg kt taiping oliday ber3. pegi Pantai ospital & doctor suruh kerap mandikan. tapi doctor tu punya pegangan lain dari yang lain. Kalau budak demam bukan mandikan dengan air sejuk. tp air suam. sebab kita demam, klu mandi air sejuk urat2 dan saraf akan mengecut bile kene air sejuk. xelok. so kene mandikan dengan air suam. aku pegang doctor tu punya advised till now. mmg akan mandi air suam & kerap.
 
Hope bukan la demam teruk. demam nk besar je yer kakak. kakak kuat. u go girl..
 
Till we meet again.
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...