m e & u

Daisypath Friendship tickers

Thursday, October 23, 2014

Chillis One Utama

Lepas je lepak2 kt Kulcats Barrio aku 1 family terus pegi OU. nk g amik cincin kt Swarovski.anta pegi service. dh lama dh anta. masa raya. so dh puas merayap & perut pun lapar balik. so pegi la mkn kt chillis. aku mcm biasa la klu x lamb aku amik triple dipper. mmg best.

 
nie kids menu..tuk safiyyah. tp xde nyer dia makan. tp drumet tu xde rasa tuk budak yg dh pndi mkn tu.
 
nie triple dipper aku. sedap kan.. safiyyah mkn ayam goreng yg mcm pisang goreng tu.
 
nie menu yang xpenah kitaorg cuba. sedap. kene tekak aku. so next time boleh la order lagi.
 
en.suami klu mkn burger xkn pilih yg lain. mesti pilih old timer. fevered dia la nie. Aku mmg suka mkn kt chillis nie. tp poket la xtahan. sekali mkn 3 beranak mesti cecah RM100 - RM150. tiap2 minggu nk mkn kt cni mmg x la. sebulan sekali boleh la lagi. tp byk2 benda yg aku plg suka kt chillis nie air juice dia bottomless. sonok kan.mango juice dia sedap. likat.
 
lepas je aku publish entry nie aku nk buat survey chillis..mane la tau rezeki menang voucher. leh belanja family. heheheh
 
Till we meet again.

KULCATS BARRIO - TTDI

HAPPY DEPAVALI.....eh tetiba...yelah semalam kan deepavali..kene la wish. hehehe..jom back tu the story mory morning glory...
 
semalam aku ada lunch date dengan 15-2-3..mesti korg tertanya2 ape dia la 15-2-3 nie kan.. nie no rumah yg aku ngn kawan2 duduk ms kt hostel UiTM dulu. kitaorg berlima. punya la payah nk jumpe I tell u. kitaorg mula kenal 2004...smpi skang dh 10 tahun kenal. tapi br empat kali je kitaorg jumpe lepak2 minum2. I tell u. punya la payah nk jumpe. masa pegi jumpe memula dulu, aku br kawin. yg lagi 4 lum kawin. pegi bukak pose kt shah alam. masa nie da only yg kitaorg lengkap 5 orang. lg 3 kali jumpe...mesti ada je yg xlengkap. sedih. susah nau2 nk jumpe semua skali.
 
kitaorg janji nk jumpe kol 12 kt Kulcats la..tujuan utama jumpe nie pun sbb pengantin nk anta card kawin. seperti biasa ada 4 orang je. tapi nasib aku masuk awal & dpt tempat yg agak bes jugak la.. hahaha. so kol 12.30 dh lengkap sume kitaorg proceed ngn makan2. aku ada la buat surprise kecik nau2 tuk MOM 2 B & BRIDE 2 BE..aku xreti tuk buat baby shower & bridal shower nie..lg pun budjet jd besar tu. kene berjimat skang. hahaha. kadang2...benda yg simple lg dihargai dari yg bsr2.  harap kawan2 aku suka.
 
Yang ni nama nyer combie...rindunyer!!!! my sayang.
 
nie ahli baru 15-2-3. hahahah..nie anak aku la.
 
 yg bj belang2 waed (mom to be) & yg bj pink tu rynn (bride to be) nie 2 orang buah ati aku..
 
 yg nie pengarang jantung aku...anak ngn bapak sama je muka masam.
 
a little surprise form me tuk buah ati saya...diaorg tgh bergaduh mcm mane nk posing dgn cake tu. nk bagi nmpk tulisan tu. hahahaha
 
 akhirnyer...ada byk gmbr diaorg gaduh tp 1 je la aku tepek. yg nie dh dpt solution. hahahah
 
nie menu yg aku pilih. Lamb chop.
 
aku punya review tuk mknan ini.... (out of 5)
 
presentation : 2
taste : 2 & half
quality : aku boleh bg 3 and half. sbb aku mkn dh sejuk sbb tunggu food orang lain sampai,
 
nie combie punya. aku tny sedap x dia kata okay la..
 
tgh gaduh lagi psal tomato cery. hahaha... diaorg pun kata rasa tuk food diaorg okay je. biasa - biasa je..
 
Review tuk dessert plak...(out of 5)
Oreo Cheese cake: Sedap...aku suka
presentation: nice. simple. aku suka wording tu. mmg yg aku nk.
aku bg 4 and half.
 
Strawberi cheese cake : sedap jugak. aku suka jugak. cume manis skit.
presentation : sama mcm oreo.
aku bg 4 1/2
 
Pavlova : cantik....tapi aku mmg xsuka pavlova sbb dia manis. tp sedap la.
 
aku rs mmg dia boleh kill dia punya customer ngn dessert kot. mmg sedap & byk pilihan. aku lupa nk amik gmbr dessert. leka berborak.
 
 
klu nk cite tentang service plak.....
 
aku adalah orang ke 2 yg masuk restaurant nie...sebelum tu hanya ada 1 table je yg ada orang. tp kitaorg order agak lmbt sbb tunggu yg lain. tp xkisah. tp cara dia bwk kelaur food dia camni..
 
aku order Lamb chop.. kebetulan ada meja lain yg order lamb chop. so dia akan buat aku punya sekali dgn meja lain. pastu laki aku punya order surf & turf..kene tunggu smpi orang lain punya dh settle so dia akan keluarkan sekali dgn surf & turf meja lain. mcm tu la cara diaorg buat meal. kitaorg menunggu makanan sampai dekat 30 - 40 minit. satu satu makanan sampai. paling last yg sampai laki aku punya. orang lain dh abis makan. dia makan la sorang2. sian kan.

review tempat dia plak:
tempat dia mmg bes...relax je. walaupun ramai orang penuh kedai aku xrs bising..kenapa erk?? ke aku n group sgt bising smpi xdgr orang lain?? hahha. kedai dia bersih. staff pun bersih. penampilan sume bersih. kitchen doa see thru tau..so bg aku okay je. xde la aku meninjau ke dalam tp dr luar leh nmpk okay.
 
 nie sesi kira bill. sebab bayar sekali kan..so kene kira balik la..
 
our last pic...15-2-3.. yg dh makin berkembang...so far ahli 15-2-3 5 ahli asal, ada 3 husband going 4. ada 2 kids going 3. soon akan bertambah2 lagi.. rindu mmg xleh nk ckp la tahap rindunyer kt diaorg nie...susah & payah nau nk berjumpe. sedangkan semua nyer dalam Selangor je. 2 orang kt shah alam..sorang kt Klang & lagi dua kt kajang. aku dh rasa mcm sume nyer duduk kt Kedah, Terengganu, Johor je.. heheheh.. 
 
semalam hari yang indah. yang bahagia. hari melepas rindu..
 
Till we meet again 15-2-3. love3

Tuesday, October 21, 2014

majlis bertandang perkahwinan pak cik

xde byk pun nk citer. cume majlis nie majlis masak sendiri..merewang. & fund dari pengantin & keluarga. family aku sponsor meja pengantin. pak cik aku sponsor goodies, family mak cik aku sponsor candy buffet. meriah la..
 
nie saje nk tempek a few gmbr tuk ada kenangan dalam blog yg xseberapa nie..
 
nie gmbr candy buffet yg sponsor by family mak long aku..mmg dpt sambutan btul la..penuh sesaje budak2.
 
meja pengantin yg kosong lg..menu meja pengantin nie lain skit..xde penah orang buat kot..nnt ko tgk ape menu nyer yer..
 
 
nmpk x ape menu nyer??? CHICKEN CHOP okay..ikut ape fevered pengantin...nmpk x tiramisu aku kt ctu..nk class kan...mati la puji diri sendr...
 
tu dia tiramisu aku hihihii...pengantin pun ada goodies tau. yg coklat tu tuk pengantin. 2 cawan besar. dalam cawan tu ada biskut cornflakes yg aku buat sendiri jugak.
 
nie la geng2 rewang...terima kasih bebyk2..keluarga pengantin mmg totally xmenolong bahagian nie. serah bulat2 pada orang kmpg.
 
mak ayah aku ngn adik & adik ipar nyer./.
 
 
 
pengantin bergambar kt pantai bagan lalang..dekat je ngn umah kitaorg. dlm 10 minit je dh smpi bagan.tu pun sebab jem kt pekan. kebetulan air surut..mmg cantik la amik gmbr. nice kan..klu pki cameraman professional lagi best. yg jd cameraman 3 orang. en suami, ngn cousin aku 2 orang. Seronok ms g outdoor nie..sbb pakcik aku ikut je ckp kami anak2 buah nie. hehehehe..
 
saje untuk kenangan...
 
Till we meet again.

tiramisu

hehehehe..rajin aku nk buat tiramisu kan...segala resepi yg mcm pelik je aku buat nie sume aku dpt resepi dari blog kak ana ana suzana ...dia nie mmg pandai masak u ollss. setakat ari nie aku lum berani lg buat resepi yg aku xtau ikut blog orang lain. aku akan ikut blog dia sbb dia akan bg tutorial sebiji2 n ada measurement / bape cup gula yg diperlukan. senang giler. korg ikut je ape yg dia ajar mesti jadi. lasagna pun aku dpt dr dia jugak. hahahah. dh jd bisnes plak kt aku nie haa.
 
punca aku nk buat tiramisu nie sbb pakcik aku kan kawin...minggu lps majlis belah lelaki, umah nenek kitaorg. mak aku sponsor meja penganti. dia sruh buat pudding telor..xbes la. aku nk carik sumting yg very class. so aku nmpk resepi nie sgt simple n mudah. xyah bakar2.
 
petang khamis minggu lps balik keje je aku trus pegi beli barang. barang - barang yang diperlukan:::
  1. Cake sponge coklat. (aku beli 3.) (nk buat byk)
  2. whipping cream. aku pki brand Emborg (1 liter)
  3. Cream Cheese Philadelphia (aku beli 250g)
  4. serbuk coco (xpki byk pun.)
  5. esen vanilla (1 sudu je)
  6. air bancuhan nescafe tanpa gula suka ati la nk bancuh byk mane
  7. gula kastor ( agak2 la nk manis ke x. aku pki 1 cawan tuk 1 blog cream cheese)
1st step...

 
masukkan cream cheese dalam bowl.
 
 
, masukkan whipping cream dalam 300 - 400g
 
. masukkan 1 sudu penuh esen vanilla
 
 & gula.
 
 
 
kacau rata2 sume bahan2 nie.  
 
Dah siap bahan & step yg pertama.
 
2nd step...
 
bancuh air nescafe tanapa gula..pki air sejuk je. letak dalam piring skit
 
 
potong cake ikut jenis bekas yg digunakan. rendam cake dalam air bancuhan nescafe yg dh diletakkan dalam piring.
 
susun cake yg dh direndam dlm bekas. then layerkan dengan bancuhan yg pertama td...agak2 la nk tebal mane cheese tadi. aku terskip part yg tu. xde gmbr. ulang balik cara yg smpi smpi 1 or 2 or 3 layer. iikut korg la nk bape layer.
 
 
leyer yg last skali taburkan dengan serbuk coco. pki penapis so lg halus coco tu..
 
 
dh siap dh,..mmg cantikkan tuk letak atas meja pengantin. layer by layer. tp aku buat comot sbb dh mlm. aku dh penat,.
 
wrap ngn plastic pembalut tu (aku lupa ape nama dia)
 
masukkan dalam fridge. lagi sejuk lg sedap. dh selesai bab tiramisu memalam buta.
 
tp esok aku bgn kan ada lebih lg brg2...aku buat lg sekali...dapat la berbekas2. bekas yg tgh2 blkg tu xdpt 3 layer dh..benda dh abis..
 
 
korg tgk si kecik nie mkn punya la seronok. dia mmg suka...setakat ari nie yg aku update nie..tinggal 1 bekas je lg yg belum berusik & xabis.
 
so korang yg rajin memasak tp xde idea ape nk msk tuk suami ke anak - anak or kawan2....korg pegi je blog kak ana tu..ada byk resepi yg di share. dia rajin memasak & pndi memasak. terkenal tau blog dia nie. ramai follower. bkn mcm blog aku yg suam2 kuku nie..
 
Till we meet again..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thursday, October 16, 2014

Ikan bakar Parameswara - UMBAI.

Selesai majlis siang td kitaorg 2 biji kereta nie singgah umah mak cik aku kt Padang Temu, Ujong Pasir.dekat ngn Bandar hilir. pastu laki aku la punya idea g mkn ikan bakar. Klu ikut kitaorg pegi makan kt Duyung la. 1 sebab mmg dh biasa kt ctu & dekat ngn umah mak cik aku nie. tp mak cik aku ckp kt umbai sedap. aku ngn laki aku pun mula cite yg kitaorg dh terkena smlm kt umbai. xsedap sungguh. rupanyer kitaorg pegi salah kedai. kedai yg kitaorg pegi tu kedai kecik2...mmg xsedap. blkg kedai kecik2 tu kedalam skit ada 1 medan selera / restaurant besar nama PARAMESRAWA. So akcik aku pegi ptg tu book tempat tuk kitaorg sekali ngn masakan. kitaorg gerak kol 8. 8 .15 sampai sana, punya la rmi umat manusia I tell u. korg tgk la gmbr2 kt bwh nie.
 
nie entrance dia. korg kene jumpe sign board nie. xyah la mkn kt kedai2 kecik kt dpn tu. bkn nk menghancurkan bisnes org. aku pun penah sekali bg bisnes kt orang. tp klu dh bakar ikan tu bakar bodo je baik xyah. ko phm x bakar bodo?? ikan tu dibakar tanpa ada sos atau plg kurang pun xde kunyit. garam semata.
 
 
ada dalam 100 meja kt cni. setiap meja ada no. aku duk meja no 64. penuh okay. sume tpt penuh. mmg rezeki owner restaurant nie la


 
 
 
 

 

ini tempat pelanggan pilih ikan & jenis masakan. beratur I tell u. fresh2 ikan & xputus stok.

tetiba je gmbr nie kan??? pelik kan. benda kuning yg terapung tu ialah big birg dlm cerita cartoon (xigt nama). budak meja blkg di pegi baling ke dalam laut. tp elok je dia xnangis. klu anak aku mau meraung. hahahah.

nie masa tunggu food.  kene paksa amik gmbr. hahahah.

nie antara menu yg kitaorg order. ikan bakar, ikan masak 3 rasa, sotong goreng tepung, kalian goreng & ada 1 lg ikan masak stim. smpi lambat. nk ikutkan ada 1 lg menu. ikan pari masak asam. tp xde sbb lambat sgt xsmpi2. so cancel je terus.
 
2 ikan masak stim. xrasa hanyir pun. elok je rs nyer. aku yg abis ratah sume lauk nie. family kakak aku mkn awal so byk mkn ns so lauk2 xbape lauk. diaorg lapar tahap mengigil2. hahahahah.
 
bagi aku overall sedap. ada rasa compare dgn tpt yg aku mkn midnite smlm. so lepas nie aku ada 2 pilih. klu x parameswara dekat Umbai aku ada 1 lg Duyung dkt area Padang Temu.
 
K org leh la cuba memane yg korg nk. yg korg selesa. aku xleh reveal harga yang aku dpt. sbb tpt nie kawan pak cik aku punya. so harga lain la. xkn boleh sama dgn kita yg dtg tp xkenal sesape. tp harga dia aku rs munasabah. munasabah dgn ikan yg fresh. dgn kualiti food. lg pun Ikan Bakar Umbai nie mmg terkenal. so pegi la try sendr.
 
Till we meet again.
 
 
 
 

 
 

Wednesday, October 15, 2014

majlis bersanding

 
 
klu korang tgk gmbr kt bwh nie ko nmpk happy je muka kan...ko xtau aku dh nk balik je waktu nie. kitaorg smpi umah pengantin dlm kol 12.20. kata nak berarak kol 12.30. okay la ngam. so tunggu la kejap. dh biasa la tu kan. dh kol 12.30 xsiap gak lagi. kata nyer pengantin yg xsiap lg. 12.45 pun xsiap lg. bile tny skang nie tunggu ape cakap tunggu pasukan kompang plak. so okay la kitaorg tunggu orang kompang. dh kol 1 orang kompang pun xnmpk bayang. dh la panas. last nyer dalam kol 1.30 camtu mak aku pegi  jumpe kakak pengantin n bg tua kol ape leh berarak. dh sejam lebih kitaorg tunggu.  budak2 dh penat. berpeluh2.
 
Diaorg still kata tunggu pasukan kompang. mak aku senang. pki je la kompang PA system. xlrt dh nk tunggu. 2 3 kali siap2 nk berarak xjd. last nyer jalan jugak pki kompang PA system. dh jln kompang smpi. pertghan berarak tu kompang amik alih. kan senang. xyah penat2 menunggu bgi nk rak.
 
 
tuan belog ngn pak cik dia. pak cik aku nie tinggi. eh eh....elok x aku pki shawl camtu??? 1st time aku pki camtu. aku nmpk mcm ok je. tp susah jugak nk jg sbb rmbt asyik keluar kt tepi2 shawl tu.

aku igt kitorang 2 orang je yg berposing.rupanya mak aku menyelit kt blkg. hahahahah. yg tudung itam tu anak kakak aku.
 
makanan umah perempuan sedap. diaorg msk sendr. bukan catering. mmg puas ati. safiyyah mkn ns je. ns dia pun sedap. sejuk balik ati yg pns td bile mknan sedap. huhuhuhuhu...
 
dh selesai cerita majlis nie. nnt next week leh cite majlis belah kitaorg plak yer.
 
 
till we meet again.

Melaka - malam nikah

 
 
Hujung minggu lepas kitaorg 1 family gerak pegi Melaka. ada wedding pakcik. yes. pakcik aku br nk kawin u olls. tp bg aku okay je tuk lelaki. not too old not too young. kitaorg gerak kol 3 lepas jumaat. gerak 2 kereta je. car pool. minyak dh mahal so kene jimat. hahahah. xsempit pun. ngam2 je dlm kete. kete aku 2 dewasa 3 kanak2. kete ayah 4 dewasa 1 kanak2 1 baby. kitaorg ikut jalan LEKAS. klu naik PLUS highway mesti sangkut jem dekat memane.
 
 
kitaorg smpi dalam jam 6 petang. sebab lepas je LEKAS kitaorg ikut jalan lama. so lama skit la perjalanan. smpi je trus pegi homestay. homestay yer okay. besar. bilik je ada 5. pastu kt hall belakang disediakan lagi katil bujang 2. dlm 5 bilik sume katil queen, tp 1 bilik ada 2 katil queen. 2 bilik ada air cond. selesa. tp yg xbes is bilik air. aku mmg letih btul la bab nie. bilik air ada 4. tp kotor & xde shower. aku mmg xselesa btul. tp nasib baik aku xde nk "membuang" sepanjang 2 hari 1 mlm kt sana. aku mmg dh stop minum green tea tuk lawas perut sbb aku nk tgk dulu keadaan bilik air. tp xpe la. duk kejap je pun.
 
 
smpi je duduk2 kejap turs siap2 tuk ke majlis nikah. semua upacara berjalan lancar. pengantin pun lafaz nikah lancar. tp since aku xde dlm gmbr ms nikah so xpyh letak gmbr. hahahaha. kt bawah nie lepas majlis akad nikah. majlis bergambar la sbb xde majlis merenjis.  
 
 
tu la pakcik aku ngn mak ayah aku.
 

gmbr nie kisah tuk sruh anak aku bergmbr ngn pengantin. masa safiyyah kecik dulu dia takut ngn pak cik aku nie. skang dh ok. tp tu la reaksi safiyyah tiap kali sruh bergambar. monyok.

nie kami 1 family dengan pengantin. ko tgk safiyyah pndg mane?? pdng lantai. dia malu. sume pgl nama dia. rmi org dpn kitaorg nie.

dh selesai sruh salam. ngn tok lem, dia nk salam. tp bile sruh salam makcik aku dia punya respond..........

terpaksa sangat ok. xnmpk muka dia. klu nmpk muka br tau kenapa terpaksa.
 
so selesai la majlis malam tu. malam tu aku, en suami, safiyyah, ayah aku ngn paksu aku pegi mkn ikan bakar kt medan selera Umbai. xsedap wei...mmg xsedap. aku slalu mkn kt Duyong. mmg terbaik. so semalam yg dkt is Umbai so pegi je la...mmg xsdp.nnt aku cite kt part lain bab ikan bakar nie.
 
majlis nikah selesai bersambung  esok la. ada cerita ttg esok. I is angin 1 badan ok. ape???baca next entry. heheheh
 
till we meet again.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...