m e & u

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, October 21, 2014

tiramisu

hehehehe..rajin aku nk buat tiramisu kan...segala resepi yg mcm pelik je aku buat nie sume aku dpt resepi dari blog kak ana ana suzana ...dia nie mmg pandai masak u ollss. setakat ari nie aku lum berani lg buat resepi yg aku xtau ikut blog orang lain. aku akan ikut blog dia sbb dia akan bg tutorial sebiji2 n ada measurement / bape cup gula yg diperlukan. senang giler. korg ikut je ape yg dia ajar mesti jadi. lasagna pun aku dpt dr dia jugak. hahahah. dh jd bisnes plak kt aku nie haa.
 
punca aku nk buat tiramisu nie sbb pakcik aku kan kawin...minggu lps majlis belah lelaki, umah nenek kitaorg. mak aku sponsor meja penganti. dia sruh buat pudding telor..xbes la. aku nk carik sumting yg very class. so aku nmpk resepi nie sgt simple n mudah. xyah bakar2.
 
petang khamis minggu lps balik keje je aku trus pegi beli barang. barang - barang yang diperlukan:::
  1. Cake sponge coklat. (aku beli 3.) (nk buat byk)
  2. whipping cream. aku pki brand Emborg (1 liter)
  3. Cream Cheese Philadelphia (aku beli 250g)
  4. serbuk coco (xpki byk pun.)
  5. esen vanilla (1 sudu je)
  6. air bancuhan nescafe tanpa gula suka ati la nk bancuh byk mane
  7. gula kastor ( agak2 la nk manis ke x. aku pki 1 cawan tuk 1 blog cream cheese)
1st step...

 
masukkan cream cheese dalam bowl.
 
 
, masukkan whipping cream dalam 300 - 400g
 
. masukkan 1 sudu penuh esen vanilla
 
 & gula.
 
 
 
kacau rata2 sume bahan2 nie.  
 
Dah siap bahan & step yg pertama.
 
2nd step...
 
bancuh air nescafe tanapa gula..pki air sejuk je. letak dalam piring skit
 
 
potong cake ikut jenis bekas yg digunakan. rendam cake dalam air bancuhan nescafe yg dh diletakkan dalam piring.
 
susun cake yg dh direndam dlm bekas. then layerkan dengan bancuhan yg pertama td...agak2 la nk tebal mane cheese tadi. aku terskip part yg tu. xde gmbr. ulang balik cara yg smpi smpi 1 or 2 or 3 layer. iikut korg la nk bape layer.
 
 
leyer yg last skali taburkan dengan serbuk coco. pki penapis so lg halus coco tu..
 
 
dh siap dh,..mmg cantikkan tuk letak atas meja pengantin. layer by layer. tp aku buat comot sbb dh mlm. aku dh penat,.
 
wrap ngn plastic pembalut tu (aku lupa ape nama dia)
 
masukkan dalam fridge. lagi sejuk lg sedap. dh selesai bab tiramisu memalam buta.
 
tp esok aku bgn kan ada lebih lg brg2...aku buat lg sekali...dapat la berbekas2. bekas yg tgh2 blkg tu xdpt 3 layer dh..benda dh abis..
 
 
korg tgk si kecik nie mkn punya la seronok. dia mmg suka...setakat ari nie yg aku update nie..tinggal 1 bekas je lg yg belum berusik & xabis.
 
so korang yg rajin memasak tp xde idea ape nk msk tuk suami ke anak - anak or kawan2....korg pegi je blog kak ana tu..ada byk resepi yg di share. dia rajin memasak & pndi memasak. terkenal tau blog dia nie. ramai follower. bkn mcm blog aku yg suam2 kuku nie..
 
Till we meet again..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...