m e & u

Daisypath Friendship tickers

Friday, November 28, 2014

MPKJ

 
 
 
Sesiapa duduk area Kajang??? tau x dalam website Majlis Perbandaraan Kajang sebagai penduduk Kajang boleh buat aduan. ape saja aduan boleh dibuat kt cni. tp kene mendaftar dulu. ada kene masukkan a few details tentang kita. alamat rumah, handphone no etc...
 
 
masuk website MPKJ...dekat bahagian penduduk then E-aduan...ikut je arahan selanjutnya...
 
 
 
macam kes alyaa nie, kawasan belakang rumah ada tikus...or nama kampong dia cik T... so buat report. MPKJ akan dating tuk siasat & terus ambil tindakan. macam kes cik T nie MPKJ  terus tabor racun tikus je. Xtau la selesai ke x isu nie kan..sbb isu cik T nie susah nk selesai. sbb sisa makanan dari sinki akan keluar ke longkang nie so cik T suka la..
 
yang biru2 tu racun cik T. even ujan pun dia xabis or musnah..still there.
 

 
Sebelum nie, jalan utama area umah alyaa nie berlubang...besar & takut org langgar ada hamba Allah yg tutup dengan cone oren je..malam kalau orang yg xtau mmg akan langgar lubang sekali dengan cone tu..sbb lampu kadang2 xmenyala.
 
So alyaa buat report..xsmpi seminggu jalan tu dh berturap elok. maknanyer report kita diambil perhatian & tindakan. klu ada ape - ape masalah yang melibatkan MPKJ boleh terus buat aduan. takde masalah.
 
Saje nk share isu nie sebab rasanya xrmi yang tau...jgn tny Majlis perbandaraan yang lain sbb xtau. hehehe..tapi boleh je check dekat website diaorg..mesti ada info. Harap sharing nie membantu.
 
Till we meet again.
 
 

MAHA 2014

 
 
Selasa awal minggu kitaorg mmg dh plan nk pegi MAHA...semata - mata sbb kawan ada ckp ada pony ride, ada cat, ada rabbit...so amik cuti nk elak jem. dalam kol 11 kitaorg smpi MAHA. ikut jalan pintu dpn MAEPS. xde jem. okay je.
parking senang. banyak..cuma ikut rezeki la dekat or jauh. klu jauh pun ada tram or bass yg akan amik. tp elok nyer masuk smpi ke dalam klu jalan x tutup. smpi nmpk khemah2.so xjauh. rezeki kitaorg terus je smpi ke parking yg agak dekat jugak. 
 
nie dkt tempat jual segala jenis tanaman. kitaorg beli pisang je, lain2 malas nk carry. so tgh je la. husband ada beli lempuk durian dalam nie. 1 bekas RM6. Ramai orang...mmg rmi. masa nie xcited lg. so xrs pns, xrs rimas. hahah.

beli beli..nmpk tgn si kecik tu. hehehe.


kt sini area luar dari kawasan jual2 buah2an & sayur2an td. kt cni segala jenis pokok, segala jenis ubat2an yg diperbuat dari pokok sume ada. tp yg round hanya en suami je. xlrt la + kesian kt budak. panas.
 
carik je la pokok ape nak..pokok vanilla pun ada...
1 benda kt MAHA nie, segala benda pelik senang nk jumpe. benda yg susah nk jumpe kt luar.

pns berdentum ooo..xlrt. 2 dewan bsr. boleh plak kitaorg miss dewan tu. xpegi. kt sana la rabbit sume. ceh..dh penat. tp gmbr nie ms awal lg..br smpi. masa tgh rajin snap sana sini.
 
Banyak station menunggu tuk tunggu tram or bas tuk pegi ke 1 lokasi ke 1 lokasi. tunggu je. ada map jugak disediakan dekat entrance MAHA. tp kitaorg miss part tu. dh miss malas la nk pusing blik. redah je.
 
 
xcited si kecik nie naik tram. seperti yang dijangka tak meragam...setakat ari nie mmg xde mslh la bwk safiyyah jalan2. susah tuk dia meragam.
 

 

nie kt sector perikanan...yg husband pegang tu King crab...yg selalu tgk dlm TV mat saleh tangkap tu nie la dia...mahal..xigt bape. tp mmg xbeli la. kt tempat perikanan nie ada jual otak - otak, sata, semua mknan yg berasaskan laut ada jual kt cni. ada jugak demo masakan. tp xtgk la. xlrt nk tunggu.

nie lobster. tgk muka tu..dh merah mcm lobster kene bakar dh. huhuhu.

3 beranak. pki la kasut yg sesuai & xkn sakitkan kaki...dlm nie byk berjalan. klu pki heel...mmg saje la carik bala & minta kene mrh ngn en suami.

budak nie senang...cukup mkn cukup air, dia appy je.

nie part yg paling dia suka...tgk segala jenis binatan...dia terus meluru ke rumput2 tu nk bg cow mkn...ada kambing gurun, kambing boer, kerbau, ayam segala la...xlrt dh nk amik gmbr. dh penat. mmg surrender. panas. kt area ternakan nie juga ada mcm medan selera. kt cni byk plak juadah yg berasakan daging. lamb chop, lamb grill sume ada kt sini. susu lembu yg perisa jagung, strawberi pun ada jual kt cni.
 
Gambar credit to Mr. Google & blog name yg ada kt pic tu.


nie la tram yg akan round tuk amik org..tp kene tau tram yg kita naik tu menghala ke mane..kene dgr arahan. tram nie byk tp dia slow..waktu menunggu bas lama dalam 20 minit. kene que pnjg sgt...tp bkn sbb bas xbyk..tp sbb org beratur nk naik bas tu yg lama.
 
sape yg free tu leh la pegi..MAHA nie ada smpi ujung minggu nie. boleh la nk bwk keluarga jalan. tp make sure bwk air, pki bj n kasut yg selesa. klu ada org tua yg nk pegi..bwk la wheel chair. pegi pagi sbb skang ptg musim ujan. kol 1 2 je dh ujan...pastu nk membeli belah pun beringat jugak..jangan kang tau - tau je abis duit dlm purse. hehehe

klu nk pegi bawak anak naik kuda kene dtg awal pagi...sbb ada 2 sesi je..pagi & petang. pagi pun tutup pukul 11.30 xsilap. ptg start balik kol 4 camtu.

ada juga pavilion, hehhehe..gempak x?? pavilion nie tempat pameran rumah - rumah negeri Malaysia. ada rumah negeri. nie pun kitaorg xpegi. tgk dari atas tram je.

1 benda yg kitaorg miss dewan utama. rs nyer kt sana la ada pameran kucing, rabbit sume.

Kalau nak di ikutkan...dari mula bukak MAHA nie smpi ke mlm br selesai (kalau selesai) round semua tempat.
 
tu je la yg boleh kongsi tentang MAHA nie..
 
Till we meet again.

Monday, November 24, 2014

Upin ipin at PICC

Sabtu lepas mmg dh plan dgn husband nk bawak safiyyah pegi carnival upin ipin kt PICC. sebelum nie carnival ni di buat kt Bukit Jalil. So pegi la lps bekfes. jap 11 kitaorg kuar umah...smpi area PICC tgk kereta byk...fuh!!! rmi orang nie..xpe gagahkan lg tuk traffic light. sekali bile smpi je area PICC....JEM...STUCK...
 
tp kitaorg still tunggu gak...nk bawak gak safiyyah pegi. tp lepas setengah jam menempuh jem...kitaorg dh xmampu dh. sbb bile tgk jem tu mmg tahap xmampu nk harung lg dh. so kesimpulan Nye xpayah pegi. u turn je la. safiyyah xbape sedih la..sbb skang minat dia kt upin ipin dh kurang. sekarang zaman dia layan Barbie, sofia the 1st so upin ipin nie dh jd cerita budak2 tuk dia. hahahah..
 
xmampu wei....mmg xmampu. stuck. xberjalan. 5 10 minit bergerak skit.. mmg xmampu. mane - mane entrance pun jem. nie entrance kedua yg kitaorg try tp still sama.
 
tp dr info yg aku dpt dari kawan2 ada Formula E. so jln byk tutup. tp bg aku tu xbg kesan pun kt acara nie...
 
tp pendapat aku sbb kt putrajaya nie byk quarters so byk parents & byk kanak - kanak. so mmg orang akan menderu pegi. senang tuk diaorg & dekat.
nie je la yg jumpe pun ari tu. hahahah.
 
nie gmbr carnival yg dulu ms kt bukit jalil. heheheh..
 
mak yg lebih excited. anak takut dgn maskot2 nie. hehehe.
 
so xde la ralat sgt pun xdpt bawak safiyyah. sbb dh penah bawak.
 
Till We meet again.
 
 

Monday, November 17, 2014

aktiviti untuk kanak - kanak

weekend lepas kitaorg xde kemane2...kereta 2 hari xberjalan. hahaha. mmg nk duk umah je. lg pun gaji lmbt lg...hahaha..kan gaji awal ari tu sbb nk depaavali...so skang kene duk umah je. hahahah. klu keluar xabis 1 2 ratus xsah tau. ngn mkn nyer,,ngn safiyyah nmpk toys nyer,..so better no.
 
so since mmg xde nk kuar pegi memane,,,en suami dh carik aktiviti tuk safiyyah. sbb kitaorg xnk la dia boring kan. dia dh biasa berjalan kan..so jumaat mlm pegi mines tuk settle bil hp & beli skali brg2 tuk safiyyah buat drawing.
 
so sabtu lepas bekfes je,,..mama trus bawak keluar barang2 tuk bagi dia menconteng...mmg dia suka. safiyyah suka benda2 mcm nie..dia akan ikut arahan kita. sbb dia xnk kene stop dr buat benda2 mcm nie.
 
main cop2 tangan....safiyyah sangat suka benda2 mcm nie..modal pun murah je. water colour, drawing paper, & berus tuk ratakan colour.
 
dari aktiviti nie pun boleh ajar safiyyah / budak2 tentang colour. dia akan tny, colour ape nie ma?? so kt ctu learning process selain dari main2 kan..dh boleh ikut arahan tuk senyum bile nk sruh amik gmbr.
 
mcm2 colour...ingat nk buat kt kaki...tp xkuasa nk membersihkan. mama dia sangat rajin kan...haahaha
 
so dis week ingat nk carik kinetic sand plak...mesti dia suka.
 
Till we meet again.
 

Sunday wedding - bff

Ahad 9 Nov 2014
Taman Sri Andalan Klang.
 
majlis persandingan kesayangan saya. dh sepuluh tahun kenal dia. kenal masa study UiTM. Dalam fakulti yang sama. ari nie kesayangan saya kawin. Harus la pegi kan...konon plan awal2 kol 12 nk sampai..xde maknanyer. Kol 1 baru smpi. trus mkn & lepak kt meja yg ada my kesayangan yang lain2 jugak. kitaorg melepak kt situ je.
 
dari kanan : me, kak ety, combie & waed. kami sangat rapat tp nie br kali 2 sume jumpe yang semua org ada. sbb kak ety antara yg susah sgt nk jumpe. hahha...tp close & still contact thru wassap.

tetiba anak dara nie pegi kt cni & pndg mama. mmg dia aim tuk mama amik gmbr dia la tu...ada byk gmbr kt cni...sbb memula dia berdiri pose tp lupa handbag..trus amik handbag dia yg dia letak kt kerusi. hahhaa....comel (mati la puji anak sendiri lagi)


nie je yg tinggal 15-2-3....kak ety & waed dh balik. anak dh nk tido & xlarat dh nk layan badan (pregnant) tinggal la kami ber3 je. 

nie perkara biasa akan terjadi klu pegi wedding kawan2. kecoh sgt2. pengantin pun tengelam tu. yg paling kanan skali is our lecturer. hahaha. lecturer n student sume 1 kepala kan...rmi xde tuk wedding nie..sume dh keje kan..ada yg ada projek ada yg outstation ada yg ada teater so xlepas keluar. hehehhe



meja yang alyaa duduk nie dh jd melepak tuk sume kawan2. sume duk 1 meja nie je. lepas siap mkn bgn, bg kawan2 lain plak makan. hahhaah.  amik tender trus kt meja nie.  seronok jumpe kawan2 balik. last jumpe rmi2 mcm nie ms wedding fara kot. kt seremban. masa tu pun kecoh gak. hahaha. sume kecoh la. hahaha
 
 
gerak balik dalam kol 3 petang. dh xlarat dh. syukur cuaca elok pns..xujan. kan musim ujan je skang nie. balik ingat nk merayap tp dh penat. so blk umah terus. lg pun ada org order lasagna nie. so kene belik barang & prepare lasagna.
 
tp mcm biasa la..xde nyer balik umah terus..melayan plak si kecik nie pegi bg fish mkn kata nyer. mmg dia seoronok sgt bg ikan mkn. ikan keli je pun yg byk nyer. hahaha.gemuk2. besar tul.
 
pegi awal, so dpt la safiyyah main buaian. klu pegi dh petang kol 5 6 mmg xmerasa main buaian. penuh sesaje. xpenah kosong buaian nie..klu ko agak2 nk main ko tunggu la kol 8...confirm kosong. hahaha
 
 
so 15-2-3 dh tinggal sorang je lg yg masih kosong. katanyer masih available. heheheh. combie je tinggal. budak nie pun kuat keje so payah skit BF nk melekat kot. cantik orangnyer. kecik je. hehehe. harapnya thn dpn ada la jodoh untuk kesayangan saya lg sorang nie.
 
hehehehe...
 
till we meet again.

Friday, November 14, 2014

BFF Wedding

Esok sabtu....xde pape plan. nk duk umah je. Minggu lepas dh penat 2 hari sabtu ahad ulang alik Klang...jauh tu Klang..walaupun ikut KESAS..tp ttp terasa jauh. nk share psal bff wedding la. Sabtu tu pukul 12 kitaorg dh otw ke Klang. Kene jadik dulang girl kekdah nyer. diminta untuk pki baju Pink. jenuh mencarik pink yg kosong tp xjumpe atas factor size & harga...klu kain kosong je dh smpi 2 3 ratus xberbaloi betul bagi aku.
 
So penyelesaiannya..pki je baju ape yang ada. hahaha. Jam 1.30 dh smpi umah pengantin. pengantin tgh bersiap. tepat kol 2 pengantin lelaki smpi. selesai nikah sume jam 2.30. cepat je kan. layan je la gmbr2 kt bawah nie.
 
otw ke Klang...anak dara dh pndi posing & senyum tuk amik gmbr...but still ikut mood dia. nie tgh rasa nak senyum la nie.  hehehe
 
pengantin dh lenguh bersimpuh. hahahaha. sekali lafaz je dh jadi isteri org dh si rynn nie.
 
tetap la xlengkap nk amik gbmr. sorang lg xde so xlengkap jugak 15-2-3 (no umah kt asrama)
 
so lepas abis je majlis kol 3 aku ajak pegi IKEA. alyaa nk carik adiah pengantin sebenarnya. hihihih
 
otw nk ke Ikea, kitaorg ikut la Federal Highway. berenti kt Shell tuk tukar baju. nasib baik aku xkene serang dek beruk nie. terkejut aku. masa nk masuk kereta tetiba dia panjat pintu belakang. aku tgh berdiri kt luar pintu depan. mmg terperanjat giler. melompat aku masuk kete. kus semangat...terkojot den. 
 
dekat The Curve ada pameran hartanah, diaorg sediakan benda nie tuk budak2. mmg melompat la si kecik nie nk naik...senang..xyah bayar tuk masuk indoor playground. huhuhu.bg main puas2 kt cni.
 
pastu si kecik buah ati alyaa nie pegi kt pokok duk pusing...mmg sruh mama amik gmbr la tu kan..pndi lak posing tu...OMG!!! anak dh semakin membesar. cepat sangat nie kakak membesar.
 
so cute...sape lg nk puji anak sendr klu x mama dia kan..
 
dekat Ikea ada ape ntah function sbb dpt amik gmbr ngn mascot Ikea nie. dpt polaroid pic. nie our 1st polaroin pic. hehehe. cute sgt. (mati la puji diri sendiri lagi)
 
dh puas pusing2 the curve & Ikea moh la kita balik. esok nk kene pegi Klang lagi. jauh tu.
 
Esok kita smbg cite majlis persandingan plak erk.
 
Till we meet again.
 
 

 
 

Thursday, November 13, 2014

The Curve Damansara

Sabtu lepas kitaorg 1 family lepas pegi kenduri my BFF rynn...kitaorg singgah ke The Curve. tujuan utama mencari hadiah kt IKEA. Xcarik adiah lg tuk kesayangan I nie. tp jalan jem oo nk masuk ke area IKEA nie. kitaorg give up tuk  parking dalam IKEA. pegi je carik parking dekat The Curve.
 
Lepas selesai kt IKEA masuk balik ke The Curve, pegi section Kids...seronoknya pegi area sana. Dekat The Curve nie sangat mementingkan breastfeed mom, kids & family. Sebenarnya dh tersangat lama dh xpegi The Curve nie. xtau la klu benda nie dh lama..tp saje nk share dlm blog tersyg nie. Area kids dekat tingkat 1. Kedai baby sume dekat area nie. area mothercare & The First Few Year boutique. Dulu ada kerusi tuk parents duduk..tp single chair je..ada la dalam 5 6 kerusi tp sekarang nie...mmg terbaik la bg aku. korang tgk gmbr kt bawah nie
 
xde pun signage xboleh tido..hahhaaha...terlalu luas tuk parents & kids. sangat selesa. The curve jugak antara yang terawal sediakan bilik tuk baby & breastfeed mom. kagum giler.
 
ada playground jugak tau area nie. tp still dalam proses renovation. Playground yang sebelum nie kecik skit. yg akan siap nie luas giler.  so xde mslh langsung parents kalau nk handle anak - anak merengek or menangis.
 
Luas kan...selesa sangat. Hati aku jadi berbunga - bunga tgk kemudahan tuk parents mcm nie. mmg thumb up la.
 
Bilik baby pun dh renovate. dh lg selesa & cantik. Pintu pun auto tau. hehehe. mmg selesa la. tp pengalaman alyaa la, bile masuk je baby room nie tuk menyusukan safiyyah dulu, dia jadi xnak menyusu sbb bilik tu kan cantik..fancy2. dia jd leka. hahaha.
 
Anyway, congrats to management The Curve...mmg terbaik la.
 
Till we meet again.
 

meggi kari

Kelmarin melayan cerita Korea. Bile ada stok baru la boleh melayan balik. Alya nie punya jenis klu minat kt artis xde la sampai nak beli cd or kaset tu. Da only kaset yang penah beli pun dulu ms sekolah...compilasi lagu2 lama air supply, Kenny roger....so boleh la. yang lain seingtnya mmg xde beli. kecuali beli CD tuk anak je. hahahah.
 
Biasa la cite - cite korea nie mesti ada makan punya kan...each time tengok diaorg mkn boleh meleleh air liur oo. diaorg jenis mkn bersungguh2. beria - ria makan. suka tgk diaorg punya nasi...melekat2. suka. Lg satu yg org Korea suka mkn is Ramen...sama dgn kita punya Maggi la..sedap nyer.
 
so kelmarin xleh tahan. trus masuk dapur carik maggi...mmg rezeki tul. ada plak maggi curry. terus bukak fridge carik sawi, cili api ngn telor. wah!!!! sume bahan - bahan ada. terus rebus air...sebelum rebus maggi, aku suka basuh dulu maggi tu. pastu separuh jln tgh msk maggi tu akan buang air rebusan tu. amik air baru. maggi dh lembut campak sume bahan - bahan tadi. dh lama giler xmkn maggi nie. masa belajar dulu mmg kemaruk la ngn maggi. tiap2 minggu dpt duit blanja je mesti beli stok maggi.
 
maggi curry + sawi + telor + cili api = terbaek!!! deabak!!
 
hahahah...Korea punya psal dh kol 10 mlm makan maggi. mane la xgemuk. Sedapkan..ada x yg teringin nk buat lunch hour nie?? hahahah
 
till we meet again.
 
 

Roti roti...

 
 
 
uncle jual roti...ping pong ping pong bunyi hon dia. dulu masa kecik2 tiap2 malam akan tunggu uncle roti nie lalu depan umah tuk beli roti. mak suruh beli roti, senang buat bekfes esok. mak bg la RM5...tp xkn ada balance pun RM5 tu. dekat moto uncle nie, ada memacam benda lain selain roti. seala jenis keropok, jajan, mainan ada.. tp itu dulu la..masa RM5 boleh beli mcm2. sekarang rm5, ada 2 jenis roti je rasanyer. dh jadi terlalu kecik nilai RM5 bile barang makin mahal.
 
Sekarang antara yang seronok bile uncle roti nie lalu is my little princess la...safiyyah. sama je mcm masa mama dia dulu, xpandang pun roti...mainan je yg berkenan.
masa nie sesi merajuk dengan papa dia bile alyaa xkasi dia beli jajan..rasanyer 2 tahun melatih dia tuk xmakan jajan2 nie sume..tp sejak dh pndi meminta & makin mesra dgn org,,segala ape yg org belikan sume dia mkn. (mama pndg geram je sbb bg anak dia mkn benda merepek)
 
akhirnya Berjaya pujuk tuk beli popcorn. bg alyaa yg cetek ilmu ni...lebih baik bg dia mkn popcorn (walaupun ada bahan pewarna) dari bg dia mkn jajan2. habis mlm tu jugak pop corn 1 plastic.
 
tp bukan anak je yg suka dapat membeli belah kt moto uncle roti nie..mama dia pun sama naik. rs dh lama xtgk roti2 lama nie. roti nie cicah dgn milo sedap gile. klu mkn mcm tu je akan rasa keras skit..tp bile kene ngn milo mmg terbaek la. tp dh mhl tau (yelah harga barang mmg mhl) dh 70sen. dh lebih kurang gardenia je. hahhaha..
 
sape penah mkn roti nie?? sedap kan. ada lg 1 roti, tp xde la beli. roti keras kejung. ada planta & gula. roti tu pun sedap cicah ngn kopi. xpun roti keras yg panjang tu. pun sedap cicah kopi.
 
heheheheh... ujan2 mkn roti keras cicah kopi mmg layannnn...
 
till we meet again.
 
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...