m e & u

Daisypath Friendship tickers

Friday, November 28, 2014

MAHA 2014

 
 
Selasa awal minggu kitaorg mmg dh plan nk pegi MAHA...semata - mata sbb kawan ada ckp ada pony ride, ada cat, ada rabbit...so amik cuti nk elak jem. dalam kol 11 kitaorg smpi MAHA. ikut jalan pintu dpn MAEPS. xde jem. okay je.
parking senang. banyak..cuma ikut rezeki la dekat or jauh. klu jauh pun ada tram or bass yg akan amik. tp elok nyer masuk smpi ke dalam klu jalan x tutup. smpi nmpk khemah2.so xjauh. rezeki kitaorg terus je smpi ke parking yg agak dekat jugak. 
 
nie dkt tempat jual segala jenis tanaman. kitaorg beli pisang je, lain2 malas nk carry. so tgh je la. husband ada beli lempuk durian dalam nie. 1 bekas RM6. Ramai orang...mmg rmi. masa nie xcited lg. so xrs pns, xrs rimas. hahah.

beli beli..nmpk tgn si kecik tu. hehehe.


kt sini area luar dari kawasan jual2 buah2an & sayur2an td. kt cni segala jenis pokok, segala jenis ubat2an yg diperbuat dari pokok sume ada. tp yg round hanya en suami je. xlrt la + kesian kt budak. panas.
 
carik je la pokok ape nak..pokok vanilla pun ada...
1 benda kt MAHA nie, segala benda pelik senang nk jumpe. benda yg susah nk jumpe kt luar.

pns berdentum ooo..xlrt. 2 dewan bsr. boleh plak kitaorg miss dewan tu. xpegi. kt sana la rabbit sume. ceh..dh penat. tp gmbr nie ms awal lg..br smpi. masa tgh rajin snap sana sini.
 
Banyak station menunggu tuk tunggu tram or bas tuk pegi ke 1 lokasi ke 1 lokasi. tunggu je. ada map jugak disediakan dekat entrance MAHA. tp kitaorg miss part tu. dh miss malas la nk pusing blik. redah je.
 
 
xcited si kecik nie naik tram. seperti yang dijangka tak meragam...setakat ari nie mmg xde mslh la bwk safiyyah jalan2. susah tuk dia meragam.
 

 

nie kt sector perikanan...yg husband pegang tu King crab...yg selalu tgk dlm TV mat saleh tangkap tu nie la dia...mahal..xigt bape. tp mmg xbeli la. kt tempat perikanan nie ada jual otak - otak, sata, semua mknan yg berasaskan laut ada jual kt cni. ada jugak demo masakan. tp xtgk la. xlrt nk tunggu.

nie lobster. tgk muka tu..dh merah mcm lobster kene bakar dh. huhuhu.

3 beranak. pki la kasut yg sesuai & xkn sakitkan kaki...dlm nie byk berjalan. klu pki heel...mmg saje la carik bala & minta kene mrh ngn en suami.

budak nie senang...cukup mkn cukup air, dia appy je.

nie part yg paling dia suka...tgk segala jenis binatan...dia terus meluru ke rumput2 tu nk bg cow mkn...ada kambing gurun, kambing boer, kerbau, ayam segala la...xlrt dh nk amik gmbr. dh penat. mmg surrender. panas. kt area ternakan nie juga ada mcm medan selera. kt cni byk plak juadah yg berasakan daging. lamb chop, lamb grill sume ada kt sini. susu lembu yg perisa jagung, strawberi pun ada jual kt cni.
 
Gambar credit to Mr. Google & blog name yg ada kt pic tu.


nie la tram yg akan round tuk amik org..tp kene tau tram yg kita naik tu menghala ke mane..kene dgr arahan. tram nie byk tp dia slow..waktu menunggu bas lama dalam 20 minit. kene que pnjg sgt...tp bkn sbb bas xbyk..tp sbb org beratur nk naik bas tu yg lama.
 
sape yg free tu leh la pegi..MAHA nie ada smpi ujung minggu nie. boleh la nk bwk keluarga jalan. tp make sure bwk air, pki bj n kasut yg selesa. klu ada org tua yg nk pegi..bwk la wheel chair. pegi pagi sbb skang ptg musim ujan. kol 1 2 je dh ujan...pastu nk membeli belah pun beringat jugak..jangan kang tau - tau je abis duit dlm purse. hehehe

klu nk pegi bawak anak naik kuda kene dtg awal pagi...sbb ada 2 sesi je..pagi & petang. pagi pun tutup pukul 11.30 xsilap. ptg start balik kol 4 camtu.

ada juga pavilion, hehhehe..gempak x?? pavilion nie tempat pameran rumah - rumah negeri Malaysia. ada rumah negeri. nie pun kitaorg xpegi. tgk dari atas tram je.

1 benda yg kitaorg miss dewan utama. rs nyer kt sana la ada pameran kucing, rabbit sume.

Kalau nak di ikutkan...dari mula bukak MAHA nie smpi ke mlm br selesai (kalau selesai) round semua tempat.
 
tu je la yg boleh kongsi tentang MAHA nie..
 
Till we meet again.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...