m e & u

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, December 2, 2014

Rosemary chicken

 Alyaa lg suka prepare mknan western dari melayu...terus terang cakap alyaa xsuka memasak pun. suka buat ape yg suka mkn. masakan western nie senang skit. campak2 masuk oven. xpun campak2 grill. xyah guna santan sume. senang kan. so last two week buat rosemary chicken. mmg xreti pun nk masak asam pedas ke masak lemak ke..
 
tp idea nie pun dpt dari ana suzana biasa la kak ana nie mmg pandai masak & terror mereka masakan..lg 1 yg suka ikut resepi dari blog dia sbb kak ana akan ajar clear & step by step.so senang nk phm tuk org yg xreti masak cam alyaa nie.
 
tp mcm biasa ada menderhaka jugak dari sifu. hehehe. carrot & kentang nie potong & alyaa gaul ngn garam skit, dried rosemary, black pepper tambah butter skit.
 
ayam yang diperap dalam plastik
 
ayam tu dh peram semalaman. perap ngn dried rosemary yg dh ditumbuk ngn bawang putih. gaul ngn garam, tp xde black pepper so anak dara tu boleh mkn. since husband sangat suka klu food dia ada letak daun sup so kita letak la. racik carik then campak je kt ayam tu. nk senang perap pki plastic. mmg confirm akan betul2 perap.  
 
esok kuarkan tinggal bakar je. 2 dh selesai bakar. pki api atas bawah. api atas 200 api bawah 180. dalam sejam. tp memula alyaa tutup ngn aluminium foil sbb nk elak kering. dh half cook baru alyaa bukak tuk dpt crispy plak.
 
sedap tau. alyaa buat sos black pepper & nasi carrot. nasi carrot senang je alyaa buat.
 
tumis butter, masukkan bawang putih & halia (sikit) yg dh ditumbuk. masuk kuib ayam & carrot. pastu letak dalam beras. senang kan.
 
 
minggu lepas ada jugak masak...tp next entry la..
 
till we meet again.
 
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...