m e & u

Daisypath Friendship tickers

Thursday, January 29, 2015

Stress jem

Alyaa rs benda nie sume orang hadap kot...terpaksa mengadap. JEM!!!! xmampu ooo stress gile dlm kete. nk keluar terlalu awal kesian safiyyah awal sgt ke sekolah. Tadika start bukak 7.15 am...target esok 7.15am dh ada dpn pintu tadika safiyyah. tp sbnrnyer,,,nk lps simpang - simpang yang ada kt umah tu pun dh berejam.
 
Alyaa keje kt UNITEN. mmg laluan orang nak ke Putrajaya. so phm2 je la tahap kesesakkannya...majority 1 kete 1 orang. tp nk buat mcm mane..nk car pool pun bkn mudah. masing2 ada destinasi masing2 sebelum ke tempat keje. pasrah la 1 kete 1 orang..
 
Alyaa g keje ikut Kajang Silk. lepas je tol byr RM1 1KM dr tol dh sangkut jem. mane la x stress...highway 3 lane nk masuk jadi 2 lane. mmg sangkut la. rmi jugak yg potong que...alyaa slh sorang. dulu plg xsuka org yg suka potong lane nie..tp nk buat mcm mane. terpaksa la jugak.
 
Stress pepagi masuk ofis...tp syukur selamat sampai.
 
Sape yang ada baca blog nie meh la tinggalkan jejak nnt alyaa blog walking..
 
till next entry.

Wednesday, January 28, 2015

Aquaria KLCC

Sabtu lepas naik jejantas KLCC kitaorg pegi aquaria plak. ini la plan yg sebetulnya. naik jejantas tu plan tetiba. pegi bukan musim cuti sekolah xde la rmi sgt. tp otw ke aquaria tu rmi orang ooo. igtkan mesti penuh la aquaria tu rupanya ada exhibition university kt situ so okay la...punya penat berjalan nk ke entrance aquaria nie..jauh giler. dgn dokong safiyyah lg (malas nk bwk stroller masuk klcc - masalah escalator & lift. husband xleh dokong. sakit belakang..jadi nyer jadi la alyaa mama yg konon gagah... 
 
Harga tiket leh check kt website diaorg. byk info kt sana...ini kali ke dua kitaorg bertiga pegi aquaria. 1st time pegi masa safiyyah kecik lg. dalam setahun lebih. yg dia tau semata2 fish...tu pun mungkin dia confius tgk fish bsr sgt. hahaha. fish kt umah dlm aquarium kecik je. ahhaah. kali ini pegi safiyyah mmg dh request nak tgk star fish. tp alyaa sebagai mak pun terkejut tgk start fish..sbb dari kecik kita mmg dh ditunjukkan star fish tu warna oren, cantik, berwarna..tp bile pegi kt aquaria warna coklat kekdah nyer.
 
cubaan memegang star fish..nasib baik dia xminta star fish warna oren. hahahah. kt entrance aquaria nie ada a few ikan start fish n even shark yg kita boleh pegang.
 
xtakut...tp rs mcm pegang kayu je start fish nie. hahahah
 
 nie dh masuk dalam. area main tank...
tkt tgk gigi dia. grrrr!!!!
 
dua kali kitaorg masuk main tank nie..xpuas tgk...
 
bsr giler kan...merasa tgk dia berak. hahahahah...
 
ikan pari nie xnmpk ape yg dimakan kerana mulut yg berada di bawah badan dan mata di atas badan.
 
dh keletihan..tido dpn main tank. show area. lantak la.janji dia appy
 
feeding time....seronok jd diver nie kan...bukan senang ooo keje nie...
 
untuk budak - budak mmg diaorg akan suka la...tuk kita yg dh bsr niejd teruja dengan ciptaan NYA...
 
jom weekend bawak anak - anak pegi aquaria...better kot pegi tpt2 mcm nie dari pegi shopping mall. skang nie..alyaa cuba bawak safiyyah pegi berjalan tempat2 yg berfaedah. hahaha...lg pun bgs jugak xde abis duit.
 
Till we meet again.
 

Al-fatihah

Jumaat lepas pergi nyer mak cik alyaa  (adik perempuan mak) yang selama ini menderita sakit kencing manis. Arwah mengidap kencing manis dh hampir puluh tahun rasanyer. arwah menghembuskan nafas terakhir sekitar jam 11.45 malam.
 
Husband & mak  ayah terus rush pegi hospital serdang bagi proses membawa balik jenazah ke kampung. yang ada di sisi arwah hanya la suami selain doctor2 yang cuba membantu namun arwah lebih disayangi oleh Allah.
 
Kami redha kerana arwah dh terlalu lama menderita. keluar masuk ospital. sejak hujung tahun lepas arwah dikehendaki cuci buah pinggang..tp untuk mula mencuci bukan satu proses yang mudah. namun segala nya telah berakhir & Al-Fatihah buat Latifah binti Mat Wali.
 
Till We meet again

Tuesday, January 20, 2015

Skybridge / Jejantas KLCC

 
 
TAHU X YG KITA BOLEH NAIK SKYBRIDGE KLCC. ((ke aku je yg xtau)) Plan untuk naik Jejantas KLCC nie wujud mlm sabtu. tetiba husband wassap esok kitapegi naik jejantas KLCC nak x?? memula alyaa xnk. rs nyer confirm mhl. confirm xberbaloi. mesti dalam RM100++ & boleh ke naik... Tapi husband sruh check detail. & guess what?? murah & mampu untuk dibeli oleh aku. hahahah. nak click kt link kt bawah nie.
 
 
kalau mls lg baca je kt bawah nie. (alyaa pun copy paste dr website KLCC)

Operating Hours

Visiting Days Tuesday to Sunday (closed every Monday)
Open on all public holidays with the exception of Hari Raya Puasa and Hari Raya Haji.
Visiting Hours 9am – 9pm (closed from 1pm – 2.30pm on Fridays)
Ticketing Counter Concourse level, PETRONAS Twin Towers

Note: Issuing of Tickets will start from 8.30am (tickets are limited and issued on a first come, first served basis). Advance purchase is available.

Ticket Price

Adult RM80
Adult (MyKad) RM25
Child RM30
Child (MyKid) RM12

Murah kan...once in a lifetime pun kan. melainkan ko nk naik tiap2 minggu la. tuk dapat xperience okay pe. murah kot. berbaloi sebab kita kene la naik tuk rs & tau ttg bangunan kebanggaan nie. aku bangga giler.  
 
 nie masa tunggu husband beli tiket. mood tgh baik so sruh pose mmg akan menjadi la..cuma budak kecik nie ada 1 perangai yg xnk tgk camera. geram tau. penat panggil.

simple je tiket nyer. leh simpan wat kenangan. leh tampal dalam journal safiyyah.
 
tiket kitaorg pukul 10.30am.  alyaa suggest pegi awal sebab tiket jual limited. yelah kene la control kan access naik ke atas tu. kang ntah sesape yang naik atas susah.
 
sementara nk tunggu turn naik perut dh lapar. otw td dh beli roti sorg 2. tp xmampu la perut nie nk bertahan. sambar 1 maggi hot cup kt kedai mesra. pagi2 mkn hot cup. hahah. lantak la janji perut happy.  
 

nie pemandangan yg kita akan nmpk dari dalam lif. kita dh smpi tinggi mane. secara live atau x tu alyaa pun sure. hahaha.mls nk tny. lgsg xde rs gayat. xde terasa laju ke slow ke lif tu gerak. mcm biasa je. lg gayat naik lift  yg kt centre court kt Suria KLCC.
 
 wargghhh!!!! dh smpi. xcited wei. 1st time naik. ada briefing skit sebelum masuk.
 
 cantik view...boleh nmpk 1 KL..tp tgk la korg tgk side yg mane. boleh nmpk jugak highway2 yg bersimpang siur. tp nmpk cantik. nmpk la mcm dlm movie2 omputih. hahaha.
 
budak mengada2 nie geram tul la...boleh plak menangis. konon gayat. geram je tgk. xtau plak dia gayat.
 
 tgk la tu muka masam je,,mama papa je xcited. mood dia dh ke laut.
 
tgk nie..gayat ke....sbb tu la alyaa ckp budak mengada..elok je pun berdiri tepi tu kan..ker...sbb bile didokong dia rs lg tinggi. hahah.
 
seronok la kt atas nie. xde pape yg menarik. tp pengalaman tu yg penting. bukan senang nk dpt naik atas nie. Sky bridge nie dua tingkat..41 & 42. kita akan naik tingkat yg bawah. tingkat 41. tingkat 42 khas untuk staff PETRONAS. 170meter diatas paras bumi. nmpk tinggi tp xgayat la. cantik. mmg kukuh. hahaha.
 
So sesape yg xde plan nk pegi mane nk buat ape weekend nie boleh la bawak anak - anak atau pasangan naik sky bridge nie. mmg pengalaman yg berbaloi.
 
 
Next entry ada cite lg..stay tune,,
 
Till we meet again.
 

Monday, January 19, 2015

safiyyah lupa suap mama!!!

Sabtu mmg dh tau nk pegi OU. nk amik jam husband kt OU. tu la pegi lagi beli jam jauh2 kan susah. walaupun 30 minit je dh smpi tp tetap jauh la tu dr umah. ada je yg lg dekat. plan asal mmg setakat pegi amik jam & balik. tp biasa la. rs x berbaloi duk dlm kete 30 minit masuk ou trus je blk kan.
 
nie saje mengatal...xde beli pun. cukup la sorg 1. asyik beli jam handbag je xpyh beli umah la jwb nyer. dpt je jam trus kuar..xyah belek2 yg lain. kang lain yg jd.
 
So husband decide duk lepak makan ice cream kol 1 tgh ari..mmg konsep dia cuaca panas mkn sejuk tp klu tgh ari x mkn perut kebulur. aku mmg dh aim baskin robbin je..aku nk strawberry cheesecake. dia nk haagen dazs plak. safiyyah pun dh tunjuk2 baskin robbin dh. melepas.
 
tak de buat pape pun.mmg lepak2 tuk mkn ice cream. then boleh balik...baju nk gosok. umah nk kemas nk mop..menangis mkn ice cream.
 
 
gmr nie ada alyaa masukkan dalam FB. boleh x aku emo. safiyyah lupa tuk suap alyaa. lepas je dia suap papa, dia trus continue mkn ice cream. makan ati btul. gmbr atas nie gmbr ulangan. yg buat emo sebelum nie xsempat amik gmbr pun.
 
since dh emo sruh la dia suap lg sekali papa dia. & lagi sekali safiyyah xigt tuk suap mama dia...urgghhh!!! 2 kali mkn ati ulam ice cream mama safiyyah. terpk plak dia xperasan mama dia kt sebelah ke pe nie.???
 
tp xpe...relax2..mama punya dh smpi. kita kongsi la yer bang..xkan la takat nak mkn ice cream je nk byr dekat ratus2 kan..no good. sedap lava cake nie. yummeh!!! tp mcm biasa la mesti ada je yg kacau. xcukup 1 scoop dia punya sorg..nk kacau jugak papa & mama punya tau si kecik nie..
 
siap sound mama dia lg..
 
safiyyah: jgn la makan kakak punya!!!
 
mama : terkedu 3 second sebelum bergaduh ngn anak psal ice cream. hahaha
 
k la..tu je aktiviti kitaorg sabut lepas. ahad mcm2 kitaorg buat.
 
kitaorg lepak KLCC. nnt alyaa share next entry k..
 
till we meet again,.
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...