m e & u

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, March 31, 2015

Perangai orang kurus VS orang gemuk

 
Syukur la andai korang semua dilahirkan kurus. tp jgn sesekali menghina, memerli orang yang gemuk. ape salahnye orang yang gemuk pada mata orang yang kurus nie. kalau pun sakit mata yang kurus memandang yg gemuk jgn dikeji sebab itu semua ciptaan Allah. si gemuk pun bukan meminta untuk dilahirkan gemuk, xminta dilahirkan mempunyai selera makan yang besar untuk membesar sebagai orang yg gemuk.
 
kadang - kadang orang yang kurus nie memikirkan yang mereka sempurna, cantik & yg gemuk ini buruk, banyak cacat celanya. tapi sedarkah si kurus yang si gemuk ini juga punya perasaan. punya rasa sakit ati rasa sedih. jika kerap diperli bahawa si gemuk itu makin gemuk, si gemuk itu kuat makan maka 1 hari akan datang sakit ati si gemuk pada si kurus. untung la kamu dilahirkan sebagai si kurus. itu pun kadang - kdang xpernah rasa bersyukur dgn kurus yang sedia ada. sentiasa ada sahaja yang dirungutkan. ada sahaja yang menjadi ketidakpuasan hati. sebagai contoh buncit la, peha bsr la, xcukup kurus la. macam - macam rungutan pernah si gemuk dgr. tapi pernah tak terpk ape rasanya hati si gemuk ini.
 
manusia memang tidak pernah bersyukur. tidak pernah merasa senang dengan ape yang dimiliki.

Friday, March 20, 2015

P i N k

Safiyyah adalah seorang pengemar warna pink..selain baju pink, beg pink, kasut pink....homework pun dia bantai sume ppink....
 
geram nya tgk buku sekolah dia. xkisah la lukisan dalam buku tu kapak ke, bunga ke, kasut ke, topi ke sume PINK...
 
 
 
Sakit mata ooo tgk....colour buku nie dh la pink. dia pun duk bedal sume pink. berdarah mata mak tgk nak oooii
 
 
 
 
 
Nie plak klu cara dia berpakaian. sume pink. beg merah ada tp aku xkasi pakai. dari spek, gelang, kasut, rantai, gelang sume nk pink. pening tau..
 
klu pegi beli baju dia akan pilih sume pink. bergaduh kadang - kdang nk memilih colour. tu belum asuk lg alyaa kene tipu dia yg baju yg alyaa beli nie bukan tuk safiyyah...tuk org lain. baru la dia akan diam. sebab klu tak dia xkan kasi beli baju yg bukan warna pink.
 
ishhh....anak - anak nie mcm - mcm ragam. nasib baru sorang.
 
till we meet again.
 
 

Order lasagna

Syukur ke hadrat Allah. Ramai kawan - kawan yang order lasagna kt alyaa. memula buat nie hanya untuk kawan2 ofis je. skang nie byk terima order dari kawan2 department yang lain. yang alyaa buat skang nie beef lasagna je..chicken lasagna kurang mendapat sambutan.
 
 
 
 
sebahagian dari lasagna yang di order oleh kawan2 diUNITEN. Ada jugak kawan2 dalam FB yang nak tp alyaa akan bakar pagi sebelum pegi keje. sbb susah jugak nk bakar 1 1. sbb oven alyaa besar so xberbaloi.
 
Till we meet again.
 
 

GST

lama nye la xupdate blog nie...bz sgt la lately nie..skang nie pun dh pindah ofis. ofis tgh renovate besar - besaran. dh duduk berjemaah rerami je dlm 1 bilik bsr iaitu classroom yang diconvert jadi ofis. memula mmg sakit la...nmpk serabut giler tp skang dh okay skit.
 
 
nie bilik lama masa kt tingkat 2. meja dh kosong. dh ready tuk pindah ke tingkat 3.
 
nie la keadaan sekarang. 1 bilik besar 10 orang duduk. sempit pt senang. xyah col lagi dh staf.. jerit je. sume 1 bilik.
 
 
Korang tgk la punya la serabut kan...hahaha...aku nk buat keje pun dh mcm serabut dh.

eh melalut dh dr tajuk nie...skang nie alyaa tgh tension giler psal GST. mmg xsuka la weih...serabut. byk benda nk kene ubah. yang jadik lg sakit sbb dulu person in charge pasal GST nie orang lain, skang nie orang tu dh pindah alyaa la kene buat. mmg xphm la. alyaa xikut dr mula sbb tu mmg susah nk phm konsep GST nie.

lagi pun mmg ada bunyi2 yang menyatakan dengan ada nyer GST nie living ocst akan jadik lg tinggi. mungkin ada betul nyer..bile kebanyakkan pembelian akan ada GST so mmg akan sakit la tuk rakyat Malaysia survive. nak ckp lebih2 pun xleh sbb blum btul2 phm lg dgn konsep GST. tp so far elum ada skit pun rs GST nie bagus & berbaloi. hahahaha...tp of course la kerajaan ada sebab buat perkara nie. kita rakyat nie ikut je la...
 
tp mlm td punya berita kecoh psal kadar pengangkutan awam naik harga. dalam facebook pun kecoh jugak rakyat2 marhean nie marah. of coz la marah. sebelum nie kata pengangkutan awam tidak akan dikenakan GST. tapi 2 minggu sebelum GST dh umum pengangkutan awam naik. bile pengangkutan awam naik, harga barang pun akan turut naik tau. tapi pape pun kerajaan mesti ada sebab tersendiri la nape kene laksanakan GST.
 
K la..ckp byk pun xguna..keje melambak2 nie. isnin depan dh kene ke UNITEN muadzam..so keje byk..
 
til we meet again.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...