m e & u

Daisypath Friendship tickers

Friday, June 26, 2015

trip to cameron highlands - part 3 (big red strawberry farm)

 
 
dh berbulan baru nk update? xpyh la alyaa. hahaha..
xpe2. kenangan tuk diri sendr gak. jom start bercerita.
 
2nd day kitaorg kuar lmbt dr otel & terus check out. xde rushing ke mane - mane pun sbb isnin. mmg xrmi orang. tau jalan akan kosong. tp meleset. hahaha...ada la skit jem. tp xpnjg pun. tuk naik ke KEA FARM tu berderet kete sbb orang duk carik parking. cuaca mendung. tp sepanjang lorong kea farm tu kosong la. so lega la nk berjalan, barang - barang pun murah tau.
 
budak nie dh pow dulu pensil case tuk dia ngn cousin. skang dh senang nk sruh amik gmbr. dh pndi posing & most of the time dia akan ok bile di suruh bergmbr...in fact, klu jumpe tempat2 yg best bg dia, dia akan request tuk take picture. hihihi.
 

selesai dekat kea farm, trus turun balik petuk pegi big red strawberry farm. lading nie dekat area brinchang. plg dekakt ngn area pasar mlm. tp kedalam skit. pndi2 la korg round2 kt area tu ye. tpt nie mmg terbaik. mmg xkn miss tempat nie.

nmpk x ape yg terbaik???semua nie cost kitaorg dlm 50++. tp dlm byk2 menu yg ada kt atas nie plg terbaik & win adalah, strawberry shake, strawberry sundae & strawberry coklat. mmg terbaik. coklat dia pki mcm Cadbury. xpahit mcm coklat masak. so mmg sedap bile kene ngn strawberry yg agak2 masam tu ngn coklat yg lemak2 manis. sedap ooo. ada lg 1 menu wajib tp xde ari tu.


yg sundae tu, perasaan x bawah tu byk giler strawberry....alyaa amik strawberry tu dip dlm coklat yg ada balance. masa mkn nie, yg duduk meja dpn meja kitaorg adalah pak & mak arab. dia asyik la pndg2 alyaa makan. hahahaah...malu tp ada aku kisah!!!

masa naik nie 18 mei beday husband. tu yg saja beli ice cream goring tuk ganti cake. so boleh la dia potong ice cream tu. safiyyah bg kiss kt papa dia.

selesai mkn kita jln2. cantik kt cni, klu tgk area sayur yg ditanam mmg cantik. elok je rupa salad tu sume kembang. lawa. orang rmi pun duk pakat amik gmbr tau. budak kecik nie di sruh pose kt bunga nie. sbb bunga nie cantik.

turun bawah lg tuk mkn kt Tanah rata. tapi otw turun safiyyah tido. so kene la tunggu jap bg dia puas tido skit. so lepak la kt area smoke house nie. sbb area nie sejuk skit. byk pokok. tp xkn la lepak kosong je kan...jom aaaa amik gmbr. tp sekeping cukup tuk tempelan disini.
Kitaorang mkn kt cni. area Tanah rata. kampung melayu taman sedia. ABANG STRAWBERRY FARM & CAFE. Kt cni ada special skit. sambal dia adalah sambal ikan masin strawberry. husband suka. dia ckp sedap. alyaa pun suka. lain dari yg lain la. mmg creative. akan dikomersial kan product nie tau. hopefully cpt la masuk kl.

kitaorg mkn Nasik lemak & Nasik kukus. ayam rempah dia pun sedap. strawberry milk shae dia pun sedap. hahaha..lg 1, the yg ada perisa tu kan..yg strawberry, oren brand Cameron valley jual murah 50 sen dari kea farm. hahaha..walaupun murah 50 sen je..tp bile nk beli byk dh kira untung tau.
 
so sesape yg planning nk naik Cameron nie antara tpt yg korag boleh try la.
 
till we meet again.

Tuesday, June 9, 2015

Trip to cameron highlands - parts 2 (planters hotel - tanah rata)

Since kitaorg xde plan & xde book hotel awal2 so kitaorg main terjah & xde survey2 main hentam je. dr brincang smpi la Tanah rata. kitaorg survey. mmg xde nk duduk hotel fancy2. nk duduk hotel biasa2 je. sbb mmg anya spend time tuk tido & lepak2 sebelum jln2 lg pagi esok. hotel budjet yg nie nmpk meyakinkan. jom kita check it out.
 
hotel nie kt Tanah rata. area starbuck.. mmg akan lalu jalan nie. dia dkt main road.
 
 kitaorg amik premier room. ada balcony. RM155 Nett ok. mmg berbaloi. bilik besar giler. katil king tau.
nie gmbr dr pintu masuk.
 tu balcony...xde la luas. xleh duduk pun balcony tu tp cukup la udara masuk.
 
 bilik air yang super besar ok..nie area shower. area amik gmbr nie toilet. luas. shower boleh pki. cume dia bg baldi jugak. mayb klu sesape nk guna tuk pape. air panas of coz la ada.
 
view waktu mlm. happening mlm2 kt cni. banyak kedai mamak tuk orang lepak2.
 
since pegi ari ahad...xde pasar mlm kt brincang.so kita night walk je la sekitar pekan Tanah rata nie. meriah...mcm2 gelagat orang kita boleh tgk. si kenit nie akak over dgn penutup telinga dia. dia nk cekak nie sbb telinga mickey mouse. hahaha.fungsi sebenar cekak nie xyah pk.
 
so tu je la. klu korang rasa nak carik hotel budjet yg murah dan berbaloi. boleh la try planters hotel Tanah rata nie. in fact, sebelah katil dlm bilik premier nie pun boleh bentang toto tuk family tido reramai.  
 
so nnt kita smbg next entry..mayb lagi 1 minggu. hahahah..
 
till we meet again
 
 
 

Friday, June 5, 2015

trip to cameron highlands

plan utk naik Cameron highland nie dh lama sangat dah. sebab si kecik nie sangat la suka strawberry. so mmg nk bawak dia tuk petik strawberry. alyaa plan untuk naik hari ahad 17 Mei. senang. confirm kt atas sana xjem, hotel murah, nk beli pape lg murah. Pagi ahad tu tuk bekfes alyaa buat la nasi lemak..utk sekian kali nyer buat nasi lemak nie. ...
 
 
haaa..nmpk sedap x? jgn tny mane ikan bilis & kacang...mls nk goreng. nasi nie memula mcm kurang masak skit. alyaa renjis2 air panas kt nasi & letak air panas dalam bowl letak tgh2 nasi dlm periuk tu..biar je wap air tu naik & masakkan nasi. syukur...elok je masak nasi tu.
 
 
banyak si kenit nie makan. telor goreng untuk papa dia pun dia bedal. senang ati bile si kecik nie kenyang.
 
otw...sebelum si kenit dekat blkg tu bosan. sbb jauh sgt.
 
sampai je dalam kol 2 ptg, kitaorg terus naik ladang tea boh dkt ringlet.sbb perjalanan naik tu tgk ada signboard...since xpenah pegi nk tgk la mcm mane plak rupa yg kt ringlet..jauh kedalam. 16KM. xpenah naik...so pegi la. ermmm...kt cni nothing special pun. biasa je. tetap sungai palas terbaik. xde gmbr pun kt cni. si kenit nie dh bising nk tgk strawberry. dh la rushing nk naik Boh sungai palas. sungai palas tutup 4.30 petang. esok nya isnin, tutup. so tetap kene naik ari nie.
 
 
kitaorg pegi ladang strawberry dekat kg. melayu taman sedia Tanah rata. Kat cni adalah lokasi ladang strawberry yang rasanya 90% adalah milik org melayu. kt cni jugak banyak homestay tau. so kita support la mane yang boleh bisnes orang melayu. dulu masa dtg 3 thaun lepas xde palk jumpe strawberry abg nie..kali nie try yg cni plak. kt cni ada keistimewaan tau. SAMBAL STRAWBERRY IKAN MASIN. husband alyaa suka. kitaorg beli 1 botol. RM18++.
 
Bukan main seronok si kecik nie potong - potong strawberry. pandai nk yg merah je. bile bagi yg ijau dia blk ajar kita...belum merah mama!!. okay anak.
 
potong - potong si masam manis.
 
selesai dkt strawberry farm,,kitaorg naik atas pegi tea BOH plantation. punya ramai orang....kt cni dh bukak parking baru. tp dekat area bawah. jauh untuk berjalan. kalau korang pegi ada bawak warga tua mak ayah kita kan...bawak je kereta tu naik atas. ada parking lain kt atas tu. tapi xbawak. klu xde parking pun at least dapat drop off mak ayah kita dh okay. xde la kene jalan jauh2. kesian.
 
 
dah pegi bertiga,,,kene la minta tolong orang utk amikkan gmbr kitaorg. tebal muka je. orang lain sume ke hulu kehilir pki monopod.  huhuhu.
 
selesai dekat tea BOH nie...kitaorg turun bawah utk carik hotel. mmg pegi xde book hotel. mmg nk carik once dh sampai..xrisau pun. ahad mlm isnin kan..ramai dh turun bawah tuk keje esok. lagi pun bukan cuti sekolah. klu cuti sekolah jgn di buat mcm nie..alamat mmg tido dalam kereta je la.
 
mane kitaorg duduk??? hotel ape??? nanti alyaa share dalam next entry ye..
 
till we meet again.
 
 

Tuesday, June 2, 2015

lady driver + tayar pancit

kt Malaysia nie mmg terkenal dengan 'Lady driver'...tp tuk alyaa perkataan lady driver tu bukan untuk bawak xbetul, bawak slow tp duk lane kanan ( lelaki pun ada tau bwk slow duk lane kanan). anyway, masa otw pegi keje ari tu elok je tayar tu..xde plak rasa lain stereng bergoyang or pape. elok je. sampai la naik ofis. tetiba staff bg tau TAYAR PANCIT. gelabah turun bawah..xnk percaya ia nya jadi. sbb klu betul berjadi terbang riang la duit - duit ku....
 
betul..tayar pancit. totally pancit. seperti biasa lady driver nie pun telefon la sang suami. minta tlg. husband tgh keje okay. tp ape leh buat...saya lady driver yang hanya tau bawak kereta sahaja. isteri awak xreti nk pam tayar apatah lg nk tukar tayar yang pancit.
 
lepas lunch husband dtg untuk tukar tayar. dari pagi tadi tayar tu terpaksa dibiarkan dalam keadaan pancit. ada jugak kawan - kawan ckp nnt rim akan rosak or kemek. staff nk tlg tukarkan tp tetiba kene pegi KL so xdpt la nk tlg.
 
tengah - tengah panas kene menukar. I payungkan suami I ok..sape xsyg laki oiii. hihihi.
 
 
 
nasib baik la boleh tampal je. klu xboleh mmg x jd pegi Cameron. hahaha.kejadian nie ari nie isnin. nk pegi Cameron ari ahad. lagi pun tayar nie baru sgt2 ditukar. sehari sebelum GST kitaorg tukar empat - empat tayar baru. mmg menangis la tetiba kata pancit. baru sebulan setgh umur tayar.
 
tapi rezeki masih berpihak pada alyaa. ada rezeki utk bawak anak pegi Cameron. tampal je. RM10. rezeki. syukur.
 
nnt alyaa update plak cerita Cameron.
 
till we meet again!!

hari ibu

tidak menjadi trend untuk kitaorg celebrate hari ibu nie. kalau ada nk keluar mkn keluar la..klu xde mmg xde celebrate pape kecuali wish2 mcm tu je. tahun nie tahun ke 4 alyaa jadi mama. sebelum nie mmg xde celebrate secara khas mcm celebrate birthday. tapi husband buat sumting yang sgt simple yet boleh menitis air mata (mak2 cengeng camni la)
 
tengah  gosok baju tetiba si kecik nie masuk & tunjuk kertas nie. alalololo suweet sgt nie. of coz la papa dia tlg kan. tp effort yg papa dia amik tu buat hati alyaa tersentuh ( jgn muntah). igt xde nk wish ke pape. walaupun x celebrate tp klu wish kan lg best.
 
muka masam abis sbb kene marah..ada ke patut pegi dikoyakkan kertas nie. mmg menjerit la mama. tu muka merajuk kene marah la tu.
 
kene la pujuk...kesian plak. penat - penat dia buat tuk mama tp mama marah dia plak kan. selesai sesi memujuk baru la boleh senyum. sekarang nie xsemua ABC safiyyah kenal. ada je yg dia still confius. tp xpe. baru masuk belajar & xde push safiyyah sangat..xnk dia xappy belajar.
 
anyway,,,tq syg sbb awak & papa buat card nie tuk mama. im a happy mama!!!
 
till we meet again.
tengah
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...