m e & u

Daisypath Friendship tickers

Friday, June 5, 2015

trip to cameron highlands

plan utk naik Cameron highland nie dh lama sangat dah. sebab si kecik nie sangat la suka strawberry. so mmg nk bawak dia tuk petik strawberry. alyaa plan untuk naik hari ahad 17 Mei. senang. confirm kt atas sana xjem, hotel murah, nk beli pape lg murah. Pagi ahad tu tuk bekfes alyaa buat la nasi lemak..utk sekian kali nyer buat nasi lemak nie. ...
 
 
haaa..nmpk sedap x? jgn tny mane ikan bilis & kacang...mls nk goreng. nasi nie memula mcm kurang masak skit. alyaa renjis2 air panas kt nasi & letak air panas dalam bowl letak tgh2 nasi dlm periuk tu..biar je wap air tu naik & masakkan nasi. syukur...elok je masak nasi tu.
 
 
banyak si kenit nie makan. telor goreng untuk papa dia pun dia bedal. senang ati bile si kecik nie kenyang.
 
otw...sebelum si kenit dekat blkg tu bosan. sbb jauh sgt.
 
sampai je dalam kol 2 ptg, kitaorg terus naik ladang tea boh dkt ringlet.sbb perjalanan naik tu tgk ada signboard...since xpenah pegi nk tgk la mcm mane plak rupa yg kt ringlet..jauh kedalam. 16KM. xpenah naik...so pegi la. ermmm...kt cni nothing special pun. biasa je. tetap sungai palas terbaik. xde gmbr pun kt cni. si kenit nie dh bising nk tgk strawberry. dh la rushing nk naik Boh sungai palas. sungai palas tutup 4.30 petang. esok nya isnin, tutup. so tetap kene naik ari nie.
 
 
kitaorg pegi ladang strawberry dekat kg. melayu taman sedia Tanah rata. Kat cni adalah lokasi ladang strawberry yang rasanya 90% adalah milik org melayu. kt cni jugak banyak homestay tau. so kita support la mane yang boleh bisnes orang melayu. dulu masa dtg 3 thaun lepas xde palk jumpe strawberry abg nie..kali nie try yg cni plak. kt cni ada keistimewaan tau. SAMBAL STRAWBERRY IKAN MASIN. husband alyaa suka. kitaorg beli 1 botol. RM18++.
 
Bukan main seronok si kecik nie potong - potong strawberry. pandai nk yg merah je. bile bagi yg ijau dia blk ajar kita...belum merah mama!!. okay anak.
 
potong - potong si masam manis.
 
selesai dkt strawberry farm,,kitaorg naik atas pegi tea BOH plantation. punya ramai orang....kt cni dh bukak parking baru. tp dekat area bawah. jauh untuk berjalan. kalau korang pegi ada bawak warga tua mak ayah kita kan...bawak je kereta tu naik atas. ada parking lain kt atas tu. tapi xbawak. klu xde parking pun at least dapat drop off mak ayah kita dh okay. xde la kene jalan jauh2. kesian.
 
 
dah pegi bertiga,,,kene la minta tolong orang utk amikkan gmbr kitaorg. tebal muka je. orang lain sume ke hulu kehilir pki monopod.  huhuhu.
 
selesai dekat tea BOH nie...kitaorg turun bawah utk carik hotel. mmg pegi xde book hotel. mmg nk carik once dh sampai..xrisau pun. ahad mlm isnin kan..ramai dh turun bawah tuk keje esok. lagi pun bukan cuti sekolah. klu cuti sekolah jgn di buat mcm nie..alamat mmg tido dalam kereta je la.
 
mane kitaorg duduk??? hotel ape??? nanti alyaa share dalam next entry ye..
 
till we meet again.
 
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...