m e & u

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, August 26, 2015

HARD ROCK HOTEL PENANG THUMB UP!! PART 1

meh kita sambung story mory...mmg dh lama plan nk duduk hotel nie masa raya sbb blk kmpg hubby kt parit buntar. so dh dekat sgt2 tuk g penang. lg pun mmg tiap2 raya akan naik penang tuk jln2. sebulan puasa alyaa survey online booking. nk murah carik lg murah dpt murah xde plak date yg nk pegi tu. end up xbooking. smpi la balik raya husband tny jd ke nk naik penang nie?? jd ke plan u??? dengan penuh confident.....alyaa ckp of coz la jadik tp bilik xbooking lagi. hahaha.
 
raya ke 4 dari parit buntar dalam kol 12. sbb check in kol 3 kan (mcm la dh book bilik) kitaorg ikut balik pulau..seronok ikut balik pulau sbb tgh musim durian. byk sgt org jual durian + durian byk kt pokok. tapi oh jalan balik pulau pening ooo. pusing - pusing. masa dekat balik pulau nie husband sruh try col tuk check ada kosong x hotel?? try col & guest what??? ada 1 bilik yg ada cancelation...fuh!!! lega..punya la seronok. smpi hotel tuk g kaunter tuk book & check in. tp front desk ckp fully book smpi esok. what??? I baru je col 10 minit lepas & still ada kosong. dia check lg sekali & mmg xde kosong. So alyaa decided tuk col lg sekali and mmg ada kosong tau. trus buat confirm booking.
 
tp bilik yang kosong tu bilik seaview studio suite. alyaa booking tanpa bincang ngn husband sbb nk secure kan bilik. bile bagi tau dia bilik studio...terkejut member. hahaha. xpe la yang oiii..janji dpt duduk. dh mengidam sgt nk duduk hard rock nie.
 
since amik  suite, check in dekat rock royalty level 6.  tengah duduk - duduk tunggu bilik clear, masuk 1 artis. tp xperasan pun dia. tp perasan anak dia. alisya. jumpe erra fazira. next to us je pun tp xperasan dia.
 
budak nie happy sebab duduk hotel. hihihi.sebulan pose kene tinggal ngn kami..sian dia.
 
nmpk x erra??hahhaha..nie jauh sbb kitaorg tgh mkn. sblm tu duduk sblh sofa je.
 
perut tengah lapar..seronok la dpt mkn. tp lg seronok dpt jugak duduk hard rock hotel.
 
comel je kan..terus je masuk mulut. perut lapar + excited so sume jd sedap. hahaha
 
ini la view dari bilik. bilik tengah - tengah hotel. keluar je lif bilik kitaorg yg pertama. view nie cantik sgt.
sruh pndg camera dh xnk dh sbb mata asyik pndg slide dgn swimming pool je.
 
mak budak yang lupa diri. hahaha. sebab memula masuk xperasan ada tpt nie. sbb dia agak tersorok. dh pusing blk baru perasan. terus terjah ngn anak. nasib baik xpatah tau.
 
dalam nie coklat. actually masa masuk xde lg coklat nie. mayb diaorg lupa. balik dari swimming pool dh ada coklat nie dengan 2 pin badge(xde gmbr). coklat nie safiyyah je mkn. mama dpt seketul papa xyah. hahaha
 
 nie dia yg naik sendr & pose. sbb tu pndg camera. seronok sgt dpt holiday. kt kerusi nie pun staff diaorg lupa letak cushion. lepas naik dari swimming pool tetiba ada cushion.
 
selain dari swimming pool & slide...benda nie antara yang safiyyah xcited. al maklum lah..umah dia xde bath tub. hahahah. xsbr2.
 
 toiletries yang disediakan. sume dari rock spa. Wangi shower gel dia bau jasmine mandarin. best.
 
 nie sesi anak beranak check ape yang ada, apa yang free, ape yang kene bayar, sume kene byr kecuali kopi. so kitaorg xamik & siap2 bg tau safiyyah xleh mkn. hihihi.biasa la harga dalam hotel sume mhl berganda2.
 
yg nie kene paksa ngn mama dia posing atas katil. hahaha. sian anak ku. tilam best, bersih, Wangi.
 
 
so takat nie je dulu tentang hard rock. nanti kita smbg lg.
 
till we meet again.
 
 

Monday, August 24, 2015

HARD ROCK HOTEL PENANG - THUMB UP!!! - INTRO

Sebelum mula cite..nk minta maaf byk2...dlm nie akan byk gmbr anak I je & byk gmbr hotel. sbb xtau bile I akan smpi cni lg.
 
as usual, I lah tukang plan ape aktiviti mane nk pegi, ape nk buat...so tuk raya nie, alyaa dh decided nk pegi hard rock hotel. mmg dh plan lama sgt2 dh. dari memula hard rock buka nk pegi....tp harga bilik membuatkan alyaa berpk 8 9 kali. hahaha. nmpk x kedekut disitu?? of coz la. penat carik duit. kene kedekut skit.
 
since ini adalah entry intro semata - mata....jom cuci mata tgk gmbr masa jd pelawat luar hotel je. tahun 2014. hahahha..tp masa nie I duduk hotel yg tgh femes hydro hotel. femes sbb cite LOVE YOU MR ARROGANT. hahaha..giler terpengaruh kan.
 
nie memula lps g taman rama - rama. (bes tau tmn rama2 kt penang. byk rama2. bkn cam KL.) larik topic jap.
 
 
my mini family..tgk kaki mak ngn kaki anak. hahahha. sesame kurang sopan. keluarga kaca mata. hahah
 
akhirnya setelah dipikir kali ke10, tahun nie jadik la kami pegi duduk kt hard rock hotel nie. next entry I up plak psal hotel yer.
 
Till we meet again.
 
 
 

gift card petronas

Sape keje PETRONAS?? meh la tolong I nie. ape mslh gift card PETRONAS nie? dh 3 4 minggu xleh pki. dh topup tuk pki selepas raya sbb tau gaji lmbt lg...tup tup xleh pki. bile col boleh semata - mata bg tau tengah pertukaran system??? hello...customer xnk tau la korg tgh tukar system ke pape. customer xpuas ati korg tau x. klu alyaa amik credit card & korg xplain pertukaran system I don't mind. sekarang nie, duit yg ada dlm card tu duit aku!!!! lari budjet bulan nie klu duit minyak dh terbenam dalam card tu. tuk org yang makan gaji mcm alyaa nie rm300 sgt byk ok..gaji lusa...bukan hari - hari gaji.
 
sakit sangat ati. budjet lari giler2 punya. byk lg keperluan lain yg perlu dibuat. bile col, semata - mata bg tau kita akan buat report ke unit credit & akan col back once dpt respond dr unit credit. hello??? nk tunggu berapa lama lg nie.
 
GIFT CARD PLEASE DO SOMETHING!!!

Wednesday, August 12, 2015

2nd raya

 
 
hahahaha..entry tunggang terbalik. gmbr yg atas nie gmbr 2 pagi 2nd raya. sebelum balik mmg semata-mata nk blk amik gmbr kt PASU BUNGA ORKID TU. cantik kan...tp pasu tu hanya bertahan 2 minggu je. pasu tu dh pecah...sob sob sob. nangis beli. dh la mhl. RM130. hahahah. tpi beli jugak sebab pasu tu unik. pasu dari Tanah liat mcm labu sayung.  tp xde dh.
 
oh nk kene share jugak. nie antara balik raya yg plg truk kitaorg kene. gerak dari umah tepat jam 12 tengahari. smpi jalan duta dlm 12.30pm camtu. jln clear sekali smpi je bukit beruntung jalan dh byk kete & dh mula slow. byk sgt2 kereta. ada yg xciden ada yg potong que. polis plak skang nie xtunggu dh bawah jambatan. tp tunggu bawah pokok. ada 1 area tu kitaorg kene jem dkt 2 kilo start area slim river xsilap...rupanya ada polis tunggu tepi jalan highway tu bawah pokok. lepas je polis tu clear. menyirap je. pastu start sangkut blk kt tapah. Ipoh clear. smpi kt Ipoh tu pun dh kol 4 camtu. sekali naik je kt terowong menorah tu sume jem truk giler. byk sgt kereta yg rosak, temperature naik. kesian. rezeki kami kereta xpenah buat perangai. penah xyah ckp la. kitaorg xbehenti pun lunch. dh kol 6 camtu singgah stesen minyak kt area kuala kangsar camtu beli MEGI CUP korang. punya la lapar. mkn megi cup sorg 1. ngn safiyyah sruh mkn megi cup. tp dia mkn 2 sup je. sbb apak dia dh belikan dia "cekedis". menyirap je tgk.
 
nie la budak yg dpt cekedis tu. tp dia baik..walaupun tv dia xde. rosak. dia tetap xmerengek. adala hek hek skit tp masih dlm control & baik. good girl kakak. sian dia pki bj raya tuk raya kt toilet RNR, stesen minyak je. hahahah. mama luv u.
 
 
end up kitaorg smpi parit buntar kol 7.punya la penat. pki bj elok2 rupanya tuk adap jem je. dh la jalan jem,RNR jem, toilet jem sume jem....PENAT OOOO!!!sian yg ada anak kecik.
 
Byk lg cerita raya nie.
 
till we meet again.

masih cerita raya

beraya dekat kmpg husband ada byk yg amik kesempatan utk terus buat kenduri kawin. yelah time raya nie..mmg rmi la yg blk kmpg kan. so rmi la sedara mara yang akan dpt turut serta majlis kenduri kendara nie.

 nie sedara mara sebelah husband. yg tudung itam tu adik ipar alyaa. adik husband. my only adik ipar u olls. kenyang mkn kt umah pengantin. lupa diet. penat diet sebulan pose.
 
 
haaaa...nie episode mlm raya ke3. dr mlm raya kedua sruh adik sedara husband carik durian. dekat batu kurau, 1 bakul rm50. giler terbaik la. alyaa lg gemar durian kampong dari durian yg kucing tido, udang merah sume nie, durian kmpg bau dia lg kuat & isi nipis. mkn 2 biji selamba je. klu durian2 yg isi tebal mcm raja kunyit, udang merah nie sume. klu durian2 jenis yg isi tebal nie mkn 2 3 ulas je dh muak nk muntah. tp itu alyaa la. mmg suka sgt2 klu durian kmpg. penuh 1 waja kereta adik sedara husband. berbakul2 angkat masuk umah. puas mkn.
 
siap tapau bawak blik nak mkn dlm kete. hahahah. lupa diet klu bab durian nie tau.
 
byk lg sebenarnya nk cerita tp skang nie dh end financial year tuk tnb so tgh pulun keje nie. alahai kerja  kerja.
 
till we meet again.
 
 
 

Monday, August 10, 2015

jom ambik gambar raya...photoshoot time!!!


haaa...kitaorg dh jumpe 1 photographer yang kitaorg appy to work wit. mmg seronok ngn kak aiza nie. dia fun & happy go lucky. xde nk buat customer dia kekok. Ape nama ig dia??? lbs_studio. nama FB di thelittleBIGshots photography. cuba la search. klu time kak aiza buat promo mmg dpt murah. memula buat shoot kt cni utk shoot family. dpt RM100 je ms nie. murah tau. tapi kt studio lama. nak raya ari tu kak aiza buat promo lg...RM150 je tuk 30minit, 1 8R print. walaupun baju raya xsiap lg masa booking, gagahkan diri pki bj lain. hahahaah. actually, smpi skang promo raya nie still on going tau. cuba check.

Skang nie studio kak aiza nie dh pindah ke TTDI GROVE kajang. cantik. lagi luas & lagi senang safiyyah nk buat sepah. hahahaha. cantik sgt studio dia. orang klu dh creative nie ko campak la dia kt mane pun, benda kosong mcm mane pun akan jd cantik jugak. alyaa xde gmbr studio dia. tp ofis dia, cantik.

memula skali kita mulakan dgn budak kecik nie. dia baru bgn tido tau masa nie. tp mcm biasa, tiap kali nk amik gmbr kt studio je mmg dh pujuk, dh tarbiah, dh ceramah abis2an yg kita nk amik gmbr..so kakak (panggilan tuk safiyyah) kene pose,. kene smile. hihihi
 
 nama pun photoshoot raya kan, so kene la ada sesi salam menyalam. oh,,,since bj raya xsiap lg, I pki bj konvo I. oh suda muat tp mmg btul2 'muat'...bahagian dada menahan nafas ye. dulu ms pki bj nie tuk konvo longgar tau. skang dh xjd kebaya dh. tp skang dh jd sarung nangka. tp I gigih pki jugak. kita cover la dgn shawl. hihihii. safiyyah je pki bj raya. husband pun bedal bj raya thn lps.

 bile mood dia dh makin ok. dia akan mula mengombah studio aunty aiza. dh xde segan silu. kata jgn pun dia akan pegi ambik jugak. eh, budak nie ada 1 tabiat utk xpndg camera tau. kesian kak aiza...dia kene guna method yg sama mcm nk amik gmbr baby. kene letak toy atas camera dia. dia sgt susah utk pndg camera. bajet model abis.

nie dh nk tiba ke penghujung,...dia pegi kombah & amik butterfly nie. dia tgh fly la tu. dgn kebaya bagai pegi melompat. ish2. oh lupa nk ckp...kak aiza nie, klu agak2 kita mcm malu kan, dia akan sruh kita amik gmbr. mcm kitaorg,,,dh penat2 amik gmbr safiyyah dia pgl...jom amik gmbr papa & mama plak. asyik safiyyah je. best kan dpt photographer mcm nie. kita pun xde la rasa kekoh & malu. (I kan pemalu) hahhah.
 
entry nie xde sponsor xde bayaran pape pun. nie mmg ikhlas dari ati I. lg pun blog nie pun xrmi foolower tuk dpt sponsor entry. hahahah servis dia terbaik. seleasa amik gmbr ngn kak aiza. dia byk return customer. rmi selesa ngn dia.
 
k la..nnt smbg.
 
till we meet again.

Thursday, August 6, 2015

malam raya pertama

safiyyah dh demam dari ari selasa lg..tp keep on bg mkn ubat. khamis pagi panas sangat badan dia. husband cuti & nk bwk pegi klinik tp klinik dh tutup tuk raya selama seminggu. so beli je ubt kt watsons. smpi la pagi raya di bergantung pada ubt demam setiap 4 jam. abis je power ubt panas dia naik balik. tp setakat hari nie safiyyah anak yg baik. dia xmeragam. dia still ada mood raya & xnangis bile bdn dia demam. tp bile mcm nie lg risau. sbb xtau dia sakit.

so ptg raya pertama tu dari salak kitaorg terus ke KPJ Kajang. sbb klinik yg biasa pegi tutup & mmg byk yg tutup pun. lg pun esok nk blk kmpg so risau akan lg truk kt kmpg. lagi payah. smpi check temp terkejut tgk sbb 40 darjah celcius badan dia. tp dia xmeragam, boleh lg membebel. amik darah & check syukur bukan denggi. doctor kata since raya xperlu la nk thn wad. boleh monitor sendiri lg pun demam viral. cuma kene make sure slalu mandikan or sponging.lega sgt.

masa amik darah mmg menangis la..tp xde la meronta - ronta. pastu masuk ubt punggung. lega.  masa kene mandi atas katil menangis2 sejuk kot. tp mmg lega la lps tu. trus segar.
 
bile nurse bg tau nk mandikan atas katil je...alyaa duk pk biar btul. basah la. rupa Nye jelum ngn air je tp lencun tau. safiyyah nmpk  segar skit trus dia request nak mkn dominos...dr pg semata minum air, mkn nasi minyak 3 4 suap & susu.
 
pastu kitaorg trus masuk the mines. hahahah.sempatkan..I nk carik baju kecik. hahahah. sebulan pose xsempt nk g carik. 
 
tu je la kisah mlm raya pertama yang agak cemas. tp semua happy & sihat smpi ari nie.
 
till we meet again.

Wednesday, August 5, 2015

Raya 2015

Haaa...ini yang dipanggil menulis blog? xlayak gelar diri blogger. 3 4 bulan sekali br update. hahahah
nak jugak cite psal raya...walaupun raya dh suam2 tp tetap raya sebulan kan?? Selamat hari raya!!!
 
Seperti biasa, raya  pertama kami akan beraya di sini dulu. di Balakong..sape penah smpi balakong??? ke xpernah dengar??? hihihi. kalau raya dulu di balakong sangat sunyi sepi. jalan mmg lenggang. Masjid xsepenuh sekarang (masjid kecik) tp sekarang nie jalan banyak kereta, masjid yang baru penuh (separuh boleh jadi rakyat asing...jgn bawak masuk mereka lg plsss). kami raya nie kita kene berpagi pagian...bersiap2 mengenakan pakaian yang baru & serba bersih. pagi nie Berjaya untuk bangun awal dari husband & tolong mak di dapur. raya sayu sangat bile bangun tengok mak dh siap2 potong ketupat untuk anak & cucu dan ayah turut membantu. sayu sangat. YA ALLAH Kau panjangkan la usia mereka dengan kesihatan dan kebahagian untuk mereka.
 
siap2 lelaki2 untuk ke masjid,,,kami yg perempuan bersiap2 & menunggu mereka pulang. macam biasa sesi mohon maaf. banyak sangat dh mengumpat mengata melawan. hahaha.aku la tu. tahun nie xde gmbr proper sbb camera ada di kedai. ada sekeping je gmbr wefie dalam hp adik. lepas je maaf2 nie terus kitaorg ke Ampang..terbayang nasi minyak & rendang nenek limah..sedap ooo.
 
Since raya pertama jatuh hari jumaat, kami ke Masjid Wilayah kt jalan duta untuk solat jumaat. 1st time masuk & rs kagum..besar & selesa. then trus shoot ke PJ untuk jumpa nenek & atok  busu. kt cni lak paling terbaik adalah stew daging. mmg terbaik.
 
Selesai je PJ terus ke salak tinggi utk jumpe atok pak ngah. kt cni je da only gmbr yg ada. mmg spot fevered utk maik gmbr. sbb yg lain mcm kelam kabut & sibuk mkn. hahhaha..kt cni plak mmg layan udang goring. udang galah wei...besar2 tapak tangan safiyyah tu (tapak je tau jgn kira jari plak.) setiap rumah ada specialty. mmg xde gmbr sbb hp dlm bag & sibuk makan. hahahah
 
nie je gmbr yg kitaorg ada. tu pun rmi pengacau blkg tu. safiyyah masa ni demam panas sgt..tp being mak yg kejam alyaa tetap nk jugak amik gmbr. husband dh angin je. lepas je gmbr nie terus salam - salam masuk kereta shoot pegi KPJ. tentang tu nnt kita cerita dalam entry lain. begitu la abis nya raya pertama kitaorg.
 
cuba mengigihkan diri untuk update selalu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...