m e & u

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, September 15, 2015

kacang foul

sape xpenah dgr???sape xpenah rasa???sape rs ala xde yg special pun dgn kacang poul nie???

kacang poul nie dh jd makanan tradisi & menu special each time adik beradik kumpul beramai ramai. menu nie mmg mak akan buat 1 periuk besar. slalu kitaorg mkn tuk bekfes. ada balance je mesti akan ada yg meyambung untuk lunch. sedap tau. kacang poul ni makan dengan roti. antara bahan - bahan lain:
1. bawang potong dadu
2. cili hijau (tuk rs pedas2 skit)
3. limau kasturi
4. minyak sapi
5. telor goreng mata
6. roti bakar (gardenia boleh, roti kayu yg pnjg carefour pun boleh)
7. kari daging poul (mcm dlm gmbr) (carik gmbr tin kacang poul kuar gmbr dr blog kak ana, kredit gmbr dr kak ana http://mylovelyfamily-ana.blogspot.my 
 

sedap. tp seriously alyaa xpenah masak sendiri kacang poul nie. mesti skali ngn mak or kakak. mmg diaorg yang master benda - benda camni sbb alya punya tugas, bab potong memotong hiri menghiris cili, bawang DLL. hihihi..kecik budak kecik.

tp yg alyaa tau cara dia mcm lebih kurang nk masak kari. sb resepi family alyaa akan letak skit serbuk kari lepas tumis bawang. pastu masuk daging, kacang foul yang dh dibuang kulit & ditumbuk skit. masuk air biar mendidih. xyah pki santan. senang kan tp tetap xbuat sendr. ada style masak letak minyak sapi siap2 dalam kuah masa masak. family alyaa akan letak sendr minyak sapi dalam mangkuk masing2. sbb xsume orang suka rasa minyak sapi tu. so kene make sure kuah tu panas lagi tuk masukkan minyak sapi.

 haa..dh siap. ada orang buat telor tu mcm telor 3 masak. kuning telor tu xbape masak. tp kitaorg suka makan dengan telor goreng. kuah dia mcm kari kan...sedap tau. nie cara alyaa yg xbape nk pndi plating. roti bakar & nescafe siap terhidang tinggal nk ngappp je.
 
Sape yang xpenah mkn boleh try mkn. sedapp ooo.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...